Ahvenanmaan maakuntaraha Proof
Saarimaakunnan ja kalastajien juhlaraha. Ahvenanmaalaisten raha on kalastajien mieleen, sillä maakuntaraha kuvaa kalaverkkojen kutomista.

Ahvenanmaan raha kertoo pienestä saarimaakunnasta, jonka mosaiikkimainen luonto hurmaa kävijänsä. Saarimaakunta sijaitsee Ahvenanmeren itäpuolella ja Selkämeren eteläpuolella. Ahvenanmaan itäpuolella on Turun saaristo Varsinais-Suomessa. Maakuntaan kuuluu yli 6.700 saarta ja luotoa, joista 6.400 on pinta-alaltaan yli 3000 m2.

Nykyään Ahvenanmaa on itsehallinnollinen Suomen maakunta ja suosittu matkakohde etenkin kesällä, jolloin saarimaakunta on kauneimmillaan. Ahvenanmaan tunnusrahan arvopuoli tallentaa maakunnan historiallisen vaakunan.

Kalastajakansa

Kalastus on ollut ahvenanmaalaisille tärkeä elinkeino kautta aikojen. Ahvenanmaan maakuntaraha muistuttaa kalastuksen merkityksestä ahvenanmaalaisille, sillä rahan tunnuspuoli kuvaa kalaverkkoa ja sen kutomiseen käytettävää puikkoa.

Kalaverkot kudottiin kotona talvitöinä, usein käsin kehrätystä yksisäikeisestä pellavalangasta.

Verkot olivat jo varhain kolme metriä korkeita ja niistä tehtiin vähitellen yhä suurempia, etenkin kun myrskyissä pitävä rauta-ankkuri syrjäytti kiviankkurin.


Tuote on loppuunmyyty

Nimellisarvo5 €
MetalliCuAl6Ni2, CuNi25
Halkaisija27,25 mm
Paino9,8 g
LaatuUnc, Proof
Vuosileima2011
Lyöntimäärä20 000 (proof), 100 000 (unc)
SuunnittelijaNora Tapper
Julkaisupäivä1.12.2011
Kerro kaverille

Kerro kaverille