Aino Ackté ja oopperataide


Oopperan ja suurien tunteiden ystävän raha.Oopperalavojen kuningattaren kunniaksi. Aino Ackté ja oopperataide -juhlaraha lyötiin vuonna 2001 taiteilijan syntymän 125-vuotisjuhlan kunniaksi. Juhlaraha kuvaa suurta oopperadiivaa, joka ajoi tahtonsa läpi vaikka jalkaa polkemalla.

Aino Ackté (24. huhtikuuta 1876 Helsinki – 8. elokuuta 1944 Vihti) oli 1800 - 1900-luvun vaihteen maineikkain suomalainen laulaja, joka Pariisin Suuren Oopperan lyyrisestä sopraanosta muuttui eurooppalaiseksi dramaattisten oopperoiden tähdeksi.

Acktén uran loisto-osia olivat Faustin Margareta, Lohengrinin Elsa, Tannhäuserin Elisabeth, Tosca ja Straussin Salome, joka oli Aino Acktén rakkain rooli. Myöhemmin Ackté suuntasi aktiivisuutensa kotimaisen oopperan edistämiseen.

Äidin lauluopista menestykseen

Acktén vanhemmat olivat mezzosopraano Emmy Strömmer- Achté ja säveltäjä-kapellimestari Lorenz Nikolai Achté. Aino Ackté aloitti lauluopintonsa äitinsä opastuksella ja laulaessaan 17-vuotiaana äitinsä konsertissa Aino herätti huomiota puhtaalla ja vaivattomalla tekniikallaan.

Menestys oli valtava ja jo seuraavana vuonna 1894 Ackté lähti Pariisiin, jossa hänet hyväksyttiin parhaana 197 pyrkijästä konservatorioon Edmond Duvernoyn laululuokalle.

Kolmen vuoden opintojen päätyttyä Aino Ackté sai kiinnityksen Pariisin Suureen Oopperaan. Margaretan osa Gounod'n oopperassa Faust oli suuri menestys.

Suurten näyttämöiden tähti

Ackté lauloi Pariisissa kuusi vuotta. Tänä aikana hän myös siirtyi lyyrisistä yhä dramaattisempiin osiin ja esitti mm. Wagneria. Uransa huipulla ollessaan Ackté kiersi Euroopan eri musiikkikeskuksissa Pariisissa, Lontoossa ja Saksassa suurilla näyttämöillä. New Yorkin Metropolitan-oopperassa hän lauloi vuosina 1904–1906.

Ackté siirtyi Suomeen vuonna 1913 kansainvälisen uransa lopetettuaan. Hänen jäähyväisnäytäntönsä Suomalaisessa oopperassa oli Tosca vuonna 1920. Hänen viimeinen julkinen esiintymisensä oli Olavinlinnan oopperajuhlilla pienessä sivuroolissa vuonna 1930.

Suomalaisen oopperataiteen hyväntekijä

Aino Ackté toimi voimakkaasti suomalaisen oopperataiteen hyväksi. Hän perusti Edvard Fazerin kanssa Kotimaisen oopperan, josta sittemmin tuli Suomalainen ooppera ja edelleen Suomen Kansallisooppera.

Savonlinnassa Ackté järjesti oopperanäytäntöjä kesäisin vuosina 1912–1916 ja 1930. Ackté toimi myös ansiokkaasti pedagogina.

Aino Acktén uran loisto-osia olivat Faustin Margareta, Lohengrinin Elsa, Tannhäuserin Elisabeth, Tosca ja Straussin Salome, joka oli Acktén rakkain rooli.


Tuote on loppuunmyyty

Nimellisarvo100 mk
MetalliAg925
Halkaisija35 mm
Paino31,2 g
LaatuBU, Proof
Vuosileima2001
Lyöntimäärä33 000 (BU), 12 000 (proof)
SuunnittelijaTimo Rytkönen
Julkaisupäivä1.1.2001
Kerro kaverille

Kerro kaverille