Takaisinlunastus

Päivitetty 19.9.2016

Valtiovarainministeriö ja Suomen Pankki ovat sopineet euromääräisten kolikoiden varastoinnin uudelleenjärjestämisestä vuonna 2014. Sopimuksen myötä liikepankit eivät enää toimi numismaattisten rahojen eli keräilyrahojen jakelijana, vaan Suomen Rahapaja ottaa vastuulleen numismaattisten kolikoiden varastoinnin ja jakelun.

Suomen Pankki ei toimita numismaattisia kolikoita asiakkailleen eikä myy kolikoita numismaattisia tai vastaavia tarkoituksia varten. Numismaattisia tuotteita voi tiedustella rahaliikkeistä.

Osana kolikoiden uudelleenjärjestelyä Suomen Rahapaja on sopinut valtiovarainministeriön ja Suomen Pankin kanssa, että yhtiö mahdollistaa suomalaisten euromääräisten juhlarahojen takaisinlunastuksen vuoden 2014 alusta alkaen Suomen Pankin luopuessa tehtävästä kassapalvelujen loppumisen myötä.

Juhlarahojen nimellisarvon hyvitys

Takaisinlunastus tarkoittaa sitä, että asiakas voi halutessaan lähettää Suomen Rahapajalle omalla kustannuksellaan postitse juhlarahan ja yhtiö hyvittää siitä asiakkaalle rahan nimellisarvon. Nimellisarvo tarkoittaa arvoa, joka on määritelty asetuksessa, jonka valtiovarainministeriö allekirjoittaa kustakin juhlarahasta.

Takaisinlunastuspalvelussa Suomen Rahapaja hyvittää asiakkaalle nimellisarvoa vastaan 5, 10, 20, 50 ja 100 euron suomalaiset juhlarahat, jotka yhtiön laadunvalvonta on todennut aidoiksi ja Suomen Rahapajalla valmistetuiksi. 

Palvelu eroaa kuluttajansuojalain mukaisesta asiakkaan palautus- ja vaihto-oikeudesta. Kuluttajansuojalain mukaan asiakkaalla on 14 päivän vaihto- ja palautusoikeus. Tällainen palautusoikeus koskee vain alkuperäispakkauksessa olevia käyttämättömiä ja myyntikelpoisia tuotteita, ja tuotteet hyvitetään kuittia vastaan.

Palautusohjeet

Sujuvaa palautusta varten asiakasta pyydetään tulostamaan yhtiön verkkosivuilta lomake palautettavan rahan mukaan ja kertomaan siinä hyvitystietonsa. Lomake täytetään tietokoneella ja sen voi tulostaa vasta täyttämisen jälkeen. Mukana oleva lomake on yksi edellytys rahojen hyvittämiselle.

Kun Suomen Rahapaja vastaanottaa asiakkaan lähetyksen, yhtiö lähettää asiakkaalle sähköpostitse vahvistusviestin. Suomen Rahapaja hyvittää aidoksi ja Suomen Rahapajalla valmistetuksi todetun suomalaisen, euromääräisen juhlarahan asiakkaan tilille 30 päivän kuluessa palautuksen vastaanottamisesta.

Takaisinlunastettavat juhlarahat voi toimittaa Suomen Rahapajalle ainoastaan postitse. Suomen Rahapaja ei vastaa rahan toimituskuluista. Asiakas vastaa itse lähetyksen vakuuttamisesta. Suomen Rahapaja ei korvaa matkalla kadonneita lähetyksiä. Suosittelemme lähetyksen vakuuttamista, koska Posti edellyttää tätä silloin, kun lähetys sisältää rahaa.

Lue lisää Postin tarjoamasta vakuutetusta lähetyksestä täältä.

Lähetä juhlarahat Suomen Rahapajalle seuraavaan osoitteeseen:

Takaisinlunastukset/Suomen Rahapaja
PL 100
01741 Vantaa

 

Suomen Rahapaja lunastaa takaisin juhlarahoja seuraavien ehtojen täyttyessä:

  • Juhlarahat ovat suomalaisia, euromääräisiä, Suomen Rahapajalla valmistettuja ja Suomen Rahapajan aidoiksi toteamia.
  • Asiakas on liittänyt lähetyksen mukaan asianmukaisesti täytetyn lomakkeen, jonka voi täyttää ja tulostaa tästä.

Suomen Rahapaja tarkistaa takaisinlunastusehtojen täyttymisen tapauskohtaisesti. Mikäli nämä ehdot eivät täyty, Suomen Rahapaja ei palauta tuotteita asiakkaalle eikä hyvitä niitä.

Suomen Rahapaja ei vastaa rahan toimituskuluista eikä korvaa matkalla kadonneita lähetyksiä. Suosittelemme lähetyksen vakuuttamista.