Juhani Aho ja suomalainen kirjallisuus BU


Juhani Aho ja suomalainen kirjallisuus -juhlaraha on lukutoukan tunnus. Tilaa oma juhlaraha täältä.Suomalaisen lukijakansan raha. Kirjailija Juhani Ahon syntymästä on tänä vuonna 150 vuotta ja Suomen Rahapaja muistaa lukutoukkien ystävää juhlarahalla. Tasavallan presidentti Tarja Halonen on Juhani Ahon 150-vuotisjuhlavuoden virallinen suojelija.

Juhani Aho eli Johannes Brofeldt (11.9.1861–8.8.1921) oli ensimmäinen suomalainen ammattikirjailija. Hän kuvasi suomalaista kansanelämää ja luontoa psykologisen realismin mestarin kynällä kirjoittaen teoksia pienistä kertomuksista laajoihin Suomen kansan vaiheita luotaaviin historiallisiin kuvauksiin.

Ahon teoksesta ”Juha” on tehty kaksi oopperaa ja neljä elokuvaa. Aho toimi myös lehtitoimittajana ja perusti aatetovereidensa kanssa Päivälehden, josta myöhemmin tuli Suomen arvostetuin päivälehti Helsingin Sanomat.

Kultakauden taiteilija

Suomen Rahapajalla on oma yhteytensä kirjailijaan, sillä Ahon vaimo, taidemaalari Venny Soldan-Brofeldt oli Suomen Rahapajan ensimmäisen johtajan, August Soldanin tytär.

Aho ja Soldan-Brofeldt perustivat Tuusulan taitelijayhteisön, kun he muuttivat vuonna 1897 Järvenpäähän ja houkuttelivat alueelle myös toisia Suomen kultakauden taiteilijoita, kuten Pekka Halosen ja Jean Sibeliuksen.

Suomalaista kirjallisuutta on muistettu aikaisemmin muiden muassa Minna Canth ja tasa-arvo -juhlarahalla (2010) ja Mika Waltari -juhlarahalla (2008).


Tuote on loppuunmyyty

Nimellisarvo10 €
MetalliProof Ag925, BU Ag500
Halkaisija38,6 mm
Paino25,5 g
LaatuBU, Proof
Vuosileima2011
LyöntimääräProof 7 000, BU 8 000
SuunnittelijaReijo Paavilainen
Julkaisupäivä1.9.2011

Lehdistökuva

Julkaisuvapaita valokuvia, kuvalähde Suomen Rahapaja mainittava.

Kuva 1

Kuva 2

Kuva 3

Kerro kaverille

Kerro kaverille