Tykkää Suomen Rahapajan juhlarahoista

20.4.2015 Suomen Rahapaja lyö juhlarahan osana European Silver Star -ohjelmaa

70 rauhan vuotta Euroopassa -juhlaraha julkaistaan 25. toukokuuta

Vuonna 2015 tulee kuluneeksi 70 vuotta toisen maailmansodan päättymisestä. Eurooppalaiset rahapajat juhlistavat teemaa yhdessä julkaisemalla aiheeseen liittyviä juhlarahoja osana European Silver Star -ohjelmaa. Suomen Rahapaja julkaisee oman juhlarahansa 25. toukokuuta.

Toukokuussa julkaistava 70 rauhan vuotta Euroopassa -juhlaraha kuuluu eurooppalaisten rahapajojen yhteiseen juhlarahaohjelmaan, jonka teema vaihtuu vuosittain. Tänä vuonna sarjan juhlarahat juhlistavat toisen maailmansodan päättymistä 70 vuotta sitten.

Suomen Rahapajan toimitusjohtaja Paul Gustafssonin mukaan on tärkeätä olla mukana eurooppalaisten rahapajojen yhteisessä ohjelmassa ja monella tavalla ajankohtaisessa rauhan teemassa: "Olemme saaneet jokaisena vuonna nähtäväksemme hyvin erilaisia toteutuksia yhteisestä teemasta. Yhteisenä tekijänä on teeman lisäksi juhlarahaan lyötävä logo, jossa yhdistyvät EU:n lipusta tuttu tähti ja E-kirjain, joka on kuvattu euromerkillä €", Paul Gustafsson kertoo.

European Silver Star -ohjelma on ollut käynnissä vuodesta 2004 alkaen, ja teemoina ovat olleet mm. eurooppalainen kirjallisuus, taide, arkkitehtuuri ja kulttuuriperintö. Suomen Rahapajan aiemmat sarjaan kuuluvat juhlarahat on lyöty rauhan ja vapauden (2005), J.V. Snellmanin (2006), tutkimusmatkailija A.E. Nordenskiöldin (2007), Suomen lipun (2008), säveltäjä Fredrik Paciuksen (2009), arkkitehti Eero Saarisen (2010), tutkimusmatkailija Pehr Kalmin (2011), kultaseppä Henrik Wigströmin (2012) ja kirjailija F.E. Sillanpään (2013) kunniaksi.

70 rauhan vuotta Euroopassa -juhlarahassa yhdistyvät rauha ja sota

Perinteisesti ja usein rauhaa kuvaavan kyyhkysen sijaan, juhlarahan aiheet kuvaavat sodan ja rauhan jyrkkää vastakkainasettelua, mutta toisaalta myös niiden välistä siltaa. Arvopuolella olevan sillan kaaren taustalla ovat sotaa symboloivat tuhon ja hävityksen elementit, pirstaleet ja lieskat. Tunnuspuolella sillan kaarta mukailevat rauhaa ja kasvua kuvaavat versot, lehdet ja hedelmät. Rahan tunnus- ja arvopuoli, rauha ja sota, kohtaavat sillan kannella. Rahan on suunnitellut Petri Neuvonen.

Hopeisia juhlarahoja lyödään nimellisarvoltaan 10 euron suuruisena. Juhlarahojen maksimilyöntimäärä on 10 000, josta 70 kappaletta on numeroitu. Numeroidut hopearahat myydään erikseen pakattuna lasivitriiniin. Juhlarahoissa on hopeaa suhteessa Ag925/1000 ja niiden halkaisija on 33 millimetriä ja paino 17 grammaa.

Juhlarahat tulevat ennakkomyyntiin Suomen Rahapajan verkkokaupassa 11.5. Varsinainen myynti Suomen Rahapajan ja sen jälleenmyyjien toimesta aloitetaan juhlarahan julkaisupäivänä 25.5. 

 

Lisätietoja:

Auli Mikkonen 
viestintä- ja markkinointisuunnittelija
Suomen Rahapaja
+358 40 660 5900 
auli.mikkonen@mint.fi


Suomen Rahapaja -konserni suunnittelee, markkinoi ja valmistaa metallirahoja, kolikkoaihioita, keräily- ja lahjarahoja sekä rahasarjoja. Suomen Rahapaja -konserni on euroalueen vahvin rahapaja ja yksi maailman suurimmista kolikkoviejistä. Yhtiön omistaa Suomen valtio. Suomalaisilla on mahdollisuus tutustua kolikoiden valmistamiseen tiedekeskus Heurekassa Kolikon tie -näyttelyssä. Lisää tietoa vuoden 2015 tapahtumista www.suomenrahapaja.fi