Tykkää Suomen Rahapajan juhlarahoista

15.9. Varsinais-Suomen uusi raha julkaistaan 29.9.2014

Varsinais-Suomi saa kolmannen rahan

Suomalaisia maakuntaeläimiä muistavassa rahasarjassa julkaistaan 29. syyskuuta Varsinais-Suomen juhlaraha. Nimellisarvoltaan viiden euron maakuntaraha kuvaa kettua Turun linnan edessä. Juhlarahan arvopuolella on Varsinais-Suomen historiallinen vaakuna.

Varsinais-Suomen juhlaraha kuuluu rahasarjaan, jonka Suomen Rahapaja lyö valtiovarainministeriön päätöksestä. Sarjassa kunnioitetaan suomalaisten historiallisten maakuntien tunnuseläimiä.

Varsinais-Suomi saa nyt julkaistavan viiden euron kolikon myötä kolmannen tunnusrahansa. Suomen Rahapajan vuonna 2010 julkaisemassa Varsinais-Suomen ensimmäisessä maakuntarahassa muistettiin maakunnan perinteikästä ja korkealaatuista puunveistokulttuuria ja siinä oli kuvattuna Ruskon kousa. Maakuntien rakennukset -rahasarjassa vuonna 2013 Varsinais-Suomi sai Turun tuomiokirkkoa muistavan juhlarahan.

”Maakuntarahat ovat saaneet suomalaiset katsomaan entistä tarkemmin omia kolikoitaan ja mistä ne kertovat. Varsinais-Suomen juhlarahat tallentavat palasen maakunnan kulttuuriperintöä ja kertovat varsinaissuomalaisista arvoista sukupolvelta toiselle ”, Suomen Rahapajan viestintäjohtaja Henna Karjalainen sanoo.

Sarjasta julkaistiin Karjalan ja Savon kolikot 27.5 ja Ahvenanmaan maakuntaraha 18.8. Sarjan muut viisi juhlarahaa, Satakunnan, Pohjanmaan, Uudenmaan, Lapin ja Hämeen juhlarahat, on suunniteltu julkaistavan vuonna 2015.

Valtiovarainministeriön asetus maakuntaeläinrahoista on luettavissa täällä.

Varsinais-Suomen rahoja lyödään 10 000 peilikiiltoisina ja 35 000 tehdaslaatuisina

Nimellisarvoltaan 5 euron perusmetallisia Varsinais-Suomen maakuntarahoja lyödään tehdaslaatuisina enintään 35 000 kappaletta ja peilikiiltoisina 10 000 kappaletta. Juhlarahan halkaisija on 27,25 millimetriä ja paino 9,8 grammaa. Maakuntaeläinrahojen tunnuspuolen on suunnitellut Erkki Vainio ja arvopuolen Nora Tapper.

Peilikiiltoinen, viimeistelty juhlaraha on pakattu rahaa suojaavaan, läpinäkyvään pilleriin ja rahan tarinan kertovaan pakkaukseen. Peilikiiltoisen juhlarahan hinta on 22 euroa. Tehdaslaatuisista juhlarahoista tarjotaan 500 kappaletta numeroituihin aitoustodistuksiin pakattuina hintaan 10 euroa kappale. Nimellisarvolla oman maakunnan rahat saa lunastamalla niitä kymmenen kappaleen pussillisen, jonka hinta on 50 euroa.

Varsinais-Suomen maakuntarahat tulevat myyntiin 29.9. Suomen Rahapajan verkkokauppaan ja jälleenmyyjille. 

Lisätietoja:

Katriina Holm
viestintä- ja markkinointisuunnittelija
Suomen Rahapaja
+358 400 211 066
katriina.holm@mint.fi

Suomen Rahapaja -konserni suunnittelee, markkinoi ja valmistaa metallirahoja, kolikkoaihioita, keräily- ja lahjarahoja sekä rahasarjoja. Suomen Rahapaja -konserni on euroalueen vahvin rahapaja ja yksi maailman suurimmista kolikkoviejistä. Yhtiön omistaa Suomen valtio. Saxonia Mint of Finland on Suomen Rahapajan tytäryhtiö. Suomalaisilla on mahdollisuus tutustua kolikoiden valmistamiseen tiedekeskus Heurekassa Kolikon tie -näyttelyssä. Lisää tietoa vuoden 2014 tapahtumista www.suomenrahapaja.fi