Tykkää Suomen Rahapajan juhlarahoista

15.5.2015 Maakuntien eläimet -sarja päätökseen Hämeen juhlarahalla

Hämeen kolmas juhlaraha muistaa ilvestä

Vuosina 2014-2015 julkaistu Maakuntien eläimet -juhlarahasarja saa päätöksensä 8. kesäkuuta, kun Hämeen tunnuseläin ilvestä muistava juhlaraha julkaistaan. Nimellisarvoltaan viiden euron juhlarahan tunnuspuolella on ilves ja arvopuolella Hämeen historiallisen maakunnan vaakuna.

Hämeen tunnuseläintä ilvestä muistava juhlaraha kuuluu rahasarjaan, jonka Suomen Rahapaja lyö valtiovarainministeriön päätöksestä kunnioittamaan suomalaisten historiallisten maakuntien tunnuseläimiä.
Häme saa kesäkuussa julkaistavan viiden euron kolikon myötä kolmannen maakunnalle omistetun rahan.

Hämeen ensimmäinen maakuntaraha vuodelta 2011 kunnioittaa alueen vanhaa eränkäynnin perinnettä. Toinen, vuonna 2013 Maakuntien rakennukset -rahasarjassa julkaistu juhlaraha, muistaa Pyhän Laurin kirkkoa, joka on yli vuosituhannen ajan hämäläiset yhteen kerännyt kokoontumispaikka.

Historiallisten maakuntien eläimille omistettu juhlarahasarja on seurannut aiempien maakuntarahojen suosiota. Suomen Rahapajan viestintäjohtaja Henna Karjalaisen mukaan suosio perustuu pitkälti siihen, että tämän päivän ihmiset arvostavat historiaa ja perinteitä, joita maakunnalliset rahat edustavat. "Maakuntien eläimet -juhlaraharahasarja on otettu omaksi paitsi intohimoisten keräilijöiden myös satunnaisten juhlarahahankkijoiden toimesta", Karjalainen kertoo.

Valtiovarainministeriön asetus maakuntaeläinrahoista on luettavissa täällä 

Uusi ilvesraha löytää tiensä myös eläinrahojen kokoelmapussiin

Maakuntaeläinsarjassa on julkaistu vuosien 2014-2015 aikana kaikkiaan yhdeksän juhlarahaa: Savon kuikka, Karjalan käki, Ahvenanmaan merikotka, Varsinais-Suomen kettu, Satakunnan majava, Lapin poro, Uudenmaan siili, Pohjanmaan kärppä ja Hämeen ilves. Yhtä aikaa Hämeen ilvesrahan kanssa, julkaistaan myös kokoelmapussi, joka sisältää yhden kappaleen jokaista Maakuntien eläimet -sarjan juhlarahaa UNC-laatuisena.

Nimellisarvoltaan 5 euron perusmetallisia ilvesrahoja lyödään peilikiiltoisina 10 000 kappaletta ja tehdaslaatuisina enintään 35 000 kappaletta. Juhlarahan halkaisija on 27,25 millimetriä ja paino 9,8 grammaa. Maakuntaeläinrahojen tunnuspuolen on suunnitellut Erkki Vainio ja arvopuolen Nora Tapper.

Peilikiiltoinen, viimeistelty juhlaraha on pakattu rahaa suojaavaan, läpinäkyvään pilleriin ja rahan tarinan kertovaan pakkaukseen. Peilikiiltoisen juhlarahan hinta on 22 euroa. Tehdaslaatuisista juhlarahoista tarjotaan 500 kappaletta numeroituihin aitoustodistuksiin pakattuina hintaan 10 euroa kappale. Nimellisarvolla maakuntarahat saa lunastamalla niitä kymmenen kappaleen pussillisen, jonka hinta on 50 euroa. Myös yhdeksän kappaleen Maakuntien eläimet -kokoelmapussin saa nimellisarvolla hintaan 45 euroa.

Hämeen uusi maakuntaraha ja Maakuntien eläimet -sarjan kokoelmapussi tulevat ennakkomyyntiin Suomen Rahapajan verkkokauppaan 25.5. Varsinainen myynti Suomen Rahapajan ja sen jälleenmyyjien toimesta aloitetaan rahan julkaisupäivänä 8.6.  

Lisätietoja:

Auli Mikkonen 
viestintä- ja markkinointisuunnittelija
Suomen Rahapaja
+358 40 660 5900 
auli.mikkonen@mint.fi


Suomen Rahapaja -konserni suunnittelee, markkinoi ja valmistaa metallirahoja, kolikkoaihioita, keräily- ja lahjarahoja sekä rahasarjoja. Suomen Rahapaja -konserni on euroalueen vahvin rahapaja ja yksi maailman suurimmista kolikkoviejistä. Yhtiön omistaa Suomen valtio. Suomalaisilla on mahdollisuus tutustua kolikoiden valmistamiseen tiedekeskus Heurekassa Kolikon tie -näyttelyssä. Lisää tietoa vuoden 2015 tapahtumista www.suomenrahapaja.fi