Tykkää Suomen Rahapajan juhlarahoista

12.2.2015 Historiallisten rahanlyöntityökalujen lahjoitus

Suomen Rahapaja lahjoitti Kansallismuseon Rahakammioon

Suomen Rahapaja on lahjoittanut Kansallismuseon Rahakammioon rahanlyöntiin liittyviä historiallisia työkaluja vuosilta 1863-1869.

Suomalaisen rahahistorian tie on jo pitkä. Viime vuonna tuli kuluneeksi sataviisikymmentä vuotta siitä, kun Suomen Rahapaja aloitti rahan lyömisen Helsingin Katajanokalla. Suomalaisen rahanlyönnin historian alkuajoilta, on säilynyt vain vähän rahanlyöntiin tarkoitettuja työkaluja.

Suomen Rahapaja lahjoitti Suomen Kansallismuseon Rahakammioon vuoden 1863 75 pennin koelyönnin sekä leiman, vuoden 1867 2 markan lyijyisen koelyönnin sekä punssin ja leiman ja lisäksi vuoden 1869 1 markan punssin sekä leiman.

”Toivomme, että työkalut pääsevät esille ja mahdollisimman moni suomalainen kuulee niiden kautta oman rahan ja rahapajan historiasta sekä sitä kautta myös Suomen menneisyydestä”, Suomen Rahapajan toimitusjohtaja Paul Gustafsson sanoo.

Rahakammion johtaja Tuukka Talvio on erittäin mielissään Suomen Rahapajan lahjoituksesta. "Lahjoitus on tärkeä Rahakammiolle, koska meillä ei ole aikaisemmin ollut vastaavia työkaluja. Erityisesti markan leimasin vuodelta 1869 on poikkeuksellinen, koska itse rahaa ei koskaan lyöty. Vuoden 1867 2 markan rahasta tunnetaan vain yksittäiskappaleita, sitäkään ei koskaan varsinaisesti laskettu liikkeelle", Tuukka Talvio kertoo.

Suomen Rahapaja tänään

Tänä päivänä Suomen Rahapaja -konserni on Pohjoismaiden ja Baltian johtava rahapaja ja maailman johtava kolikoiden viejä. Se suunnittelee, markkinoi ja lyö rahaa ja valmistaa aihioita. Yhtiön omistaa Suomen valtio. Suomen Rahapaja -konserni valmistaa metallisia käyttörahoja, aihioita, juhla- ja erikoisrahoja ja rahasarjoja.

Suomen Rahapaja on lyönyt useamman maan eurokolikot kuin mikään muu rahapaja. Yhtiön valmistamat eurot ovat käytössä Suomen lisäksi mm. Kreikassa, Luxemburgissa, Sloveniassa, Kyproksella ja Irlannissa.

Yhtiö lyö myös yksinoikeudella valtiovarainministeriön asetuksesta viralliset juhlarahat merkittävien suomalaisten henkilöiden, ilmiöiden ja tapahtumien kunniaksi.


Lisätietoja:

Auli Mikkonen
viestintä- ja markkinointisuunnittelija
Suomen Rahapaja
+358 40 660 5900
auli.mikkonen@mint.fi


Suomen Rahapaja -konserni suunnittelee, markkinoi ja valmistaa metallirahoja, kolikkoaihioita, keräily- ja lahjarahoja sekä rahasarjoja. Suomen Rahapaja -konserni on euroalueen vahvin rahapaja ja yksi maailman suurimmista kolikkoviejistä. Yhtiön omistaa Suomen valtio. Saxonia Mint of Finland on Suomen Rahapajan tytäryhtiö. Suomalaisilla on mahdollisuus tutustua kolikoiden valmistamiseen tiedekeskus Heurekassa Kolikon tie -näyttelyssä. Lisää tietoa vuoden 2015 tapahtumista www.suomenrahapaja.fi