Tykkää Suomen Rahapajan juhlarahoista

14.8.2015 Muotoilijamestarin 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi lyödään hopeinen juhlaraha

Tapio Wirkkala -juhlaraha kunnioittaa taiteilijan uraa ja töitä

Suomen Rahapaja julkaisee 1.9.2015 juhlarahan suomalaisen muotoilijamestari, akateemikko Tapio Wirkkalan syntymän 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi. Tapio Wirkkala -juhlaraha lyödään hopeisena nimellisarvoltaan 10 ja 20 euron juhlarahana.

Suomen Rahapaja julkaisee 1.9.2015 juhlarahan suomalaisen muotoilijamestari, akateemikko Tapio Wirkkalan syntymän 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi. Tapio Wirkkala -juhlaraha lyödään hopeisena nimellisarvoltaan 10 ja 20 euron juhlarahana.

Tapio Wirkkala (1915-1985) oli häkellyttävän monipuolinen taiteilija. Hänet tunnetaan niin lasin, puun, posliinin, metallin ja muovin muotoilijana kuin näyttelyarkkitehtina ja graafisena suunnittelijana.
Wirkkalan työskentelytapa perustui intuitiiviseen piirtämiseen ja muotoiluun. Hän oli huikean tuottelias muotoilija ja monet hänen suunnittelemistaan esineistä ovat yhä tänä päivänä käytössä monissa kodeissa, mm. Ultima Thule -lasisarja ja Kantarelli-maljakko. Olipa vuodesta 1955 vuoteen 1981 käytössä ollut setelisarjakin Wirkkalan tuotantoa.

Tapio Wirkkala -juhlarahassa näkyvät Wirkkalan koko tuotannon pohjan muodostavat aiheet; käsityötaito ja luontokokemus. Juhlarahan arvopuolella on kuvattuna taiteilijan kädet, jotka veistävät, muotoilevat ja viimeistelevät. Juhlarahan tunnuspuolen kuva-aiheena on kahlaajalintu sekä yksityiskohtia puisesta veistoksesta. Juhlarahan on suunnitellut Aimo Katajamäki.

Juhlaraha juhlistaa Tapio Wirkkalan 100-vuotisjuhlavuotta

Suomen Rahapajan viestintäjohtaja Henna Karjalainen on mielissään Tapio Wirkkalan kunniaksi lyödystä juhlarahasta.”Wirkkalan työt ovat säilyttäneet kiinnostavuutensa sukupolvesta toiseen. Muotoilu on paitsi kaunista ja koskettavaa myös ajatonta ja käytännöllistä”, Karjalainen sanoo.

Hopeisia Tapio Wirkkala -juhlarahoja lyödään nimellisarvoltaan 10 ja 20 euron suuruisena. Nimellisarvoltaan 10 euron juhlarahoista 100 kappaletta on numeroitu. Numeroidut hopearahat on sekoitettu 10 000 kappaleen kokonaislyöntimäärään satunnaisesti. Juhlarahoissa on hopeaa suhteessa Ag500/1000, niiden halkaisija on 28,5 millimetriä ja paino 10 grammaa.

Nimellisarvoltaan 20 euron juhlarahoista 100 kappaletta on numeroitu ja ne myydään erikseen pakattuna lasivitriiniin. 20 euron juhlarahojen maksimilyöntimäärä on 5000. Juhlarahoissa on hopeaa suhteessa Ag925/1000, niiden halkaisija on 38,6 millimetriä ja paino 25,5 grammaa.

Juhlarahat tulevat ennakkomyyntiin Suomen Rahapajan verkkokaupassa 18.8.2015. Varsinainen myynti Suomen Rahapajan ja sen jälleenmyyjien toimesta aloitetaan juhlarahan julkaisupäivänä 1.9.2015. Hopeisen 10 euron nimellisarvoisen Tapio Wirkkala -juhlarahan myyntihinta on 38 euroa ja nimellisarvoltaan 20 euron arvoisen 61 euroa.

Suomen Rahapaja valmistaa juhlarahat valtiovarainministeriön asetuksesta Vantaalla sijaitsevassa tehtaassaan. Juhlarahalla on Suomalaisen Työn Liiton myöntämä Avainlippu-tunnus.

 

Lisätietoja:

Auli Mikkonen 
viestintä- ja markkinointisuunnittelija
Suomen Rahapaja
+358 40 660 5900 
auli.mikkonen@mint.fi


Suomen Rahapaja -konserni suunnittelee, markkinoi ja valmistaa metallirahoja, kolikkoaihioita, keräily- ja lahjarahoja sekä rahasarjoja. Suomen Rahapaja -konserni on euroalueen vahvin rahapaja ja yksi maailman suurimmista kolikkoviejistä. Yhtiön omistaa Suomen valtio. Suomalaisilla on mahdollisuus tutustua kolikoiden valmistamiseen tiedekeskus Heurekassa Kolikon tie -näyttelyssä. Lisää tietoa vuoden 2015 tapahtumista www.suomenrahapaja.fi