Tykkää Suomen Rahapajan juhlarahoista

17.3.2016 Kansakouluasetuksesta 150 vuotta

Juhlaraha kansakoulun isä Uno Cygnaeukselle

   


Suomen Rahapaja julkaisee 17.3.2016 juhlarahan Suomen kansakoulun isä Uno Cygnaeuksen kunniaksi. Kansakouluasetuksen antamisesta tulee tänä vuonna kuluneeksi 150 vuotta. Uno Cygnaeus ja kansanopetus -juhlaraha lyödään hopeisena nimellisarvoltaan 10 ja 20 euron juhlarahana.

Uno Cygnaeus (1810-1888) tunnetaan Suomen kansakoulun isänä. Cygnaeus oli maailmaa nähnyt pappi ja luonnontieteiden maisteri, jolle kansakoulun kehittäminen oli kutsumustyö. Hän tutustui kouluoloihin ja opetuksen järjestämiseen työnsä ohella Alaskassa ja Pietarissa ja teki oppimatkoja mm. Baltiaan ja Keski-Eurooppaan.

Cygnaeuksen vuonna 1861 julkaisema ehdotus Suomen kansanopetuksen järjestämisestä oli käännekohta Suomen kansanopetusoloissa. Ehdotuksessa esitettiin samanlaista pohjakoulua kaikille ja painotettiin kädentaitojen osuutta tiedollisten aineiden ohella. Käsityö tulikin Suomessa ensimmäisenä Euroopassa opetusohjelmaan, josta se löytyy yhä tänä päivänä.

Petri Neuvosen suunnittelemasta juhlarahasta löytyy opetukseen ja oppimiseen liittyvää symboliikkaa. Jo monta suomalaissukupoleva on saanut opiskella lukutaidon alkeita tunnuspuolen aapiskukon johdolla. Arvopuolella lapset ovat askarrelleet koulun ikkunaan vuosiluvun 1866, jolloin kansakouluasetus annettiin.

Juhlaraha Suomen kansakoulun isälle

Suomen Rahapajan viestintäjohtaja Henna Karjalainen on hyvillään Uno Cyganeuksen ja kansanopetuksen kunniaksi lyödystä juhlarahasta.”Suomi tunnetaan korkeatasoisesta ja tasalaatuisesta koulutusjärjestelmästään. On hienoa palata ajatuksissa hetkeksi siihen, mistä nykyinen koulujärjestelmämme on saanut alkunsa. Uno Cygnaeus on kansakoulun kehittäjänä juhlarahansa ansainnut”, Karjalainen sanoo.

Hopeisia Uno Cygnaeus ja kansanopetus -juhlarahoja lyödään nimellisarvoltaan 10 ja 20 euron suuruisena. Nimellisarvoltaan 10 euron juhlarahoista 100 kappaletta on numeroitu. Numeroidut hopearahat on sekoitettu 10 000 kappaleen kokonaislyöntimäärään satunnaisesti. Juhlarahoissa on hopeaa suhteessa Ag500/1000, niiden halkaisija on 28,5 millimetriä ja paino 10 grammaa.

Nimellisarvoltaan 20 euron juhlarahoista 100 kappaletta on numeroitu ja ne myydään erikseen pakattuna lasivitriiniin. 20 euron juhlarahojen maksimilyöntimäärä on 5000. Juhlarahoissa on hopeaa suhteessa Ag925/1000, niiden halkaisija on 38,6 millimetriä ja paino 25,5 grammaa.

Juhlarahat ovat myynnissä Suomen Rahapajan verkkokaupassa ja jälleenmyyjillä. Hopeisen 10 euron nimellisarvoisen juhlarahan myyntihinta on 38 euroa ja nimellisarvoltaan 20 euron arvoisen 61 euroa.

Suomen Rahapaja valmistaa juhlarahat valtiovarainministeriön asetuksesta Vantaalla sijaitsevassa tehtaassaan. Juhlarahalla on Suomalaisen Työn Liiton myöntämä Avainlippu-tunnus.

 

Lisätietoja:

Auli Mikkonen 
digitaalisen markkinoinnin ja yritysvastuun asiantuntija 
Suomen Rahapaja
+358 40 660 5900 
auli.mikkonen@mint.fi


Suomen Rahapaja -konserni suunnittelee, markkinoi ja valmistaa metallirahoja, kolikkoaihioita, keräily- ja lahjarahoja sekä rahasarjoja. Suomen Rahapaja -konserni on euroalueen vahvin rahapaja ja yksi maailman suurimmista kolikkoviejistä. Yhtiön omistaa Suomen valtio. Suomalaisilla on mahdollisuus tutustua kolikoiden valmistamiseen tiedekeskus Heurekassa Kolikon tie -näyttelyssä. Lisää tietoa vuoden 2016 tapahtumista www.suomenrahapaja.fi