Tykkää Suomen Rahapajan juhlarahoista

23.3.2015. Uudenmaan maakunnalle kolmas tunnusraha

Siili ikuistetaan Uudenmaan uuteen juhlarahaan

Suomalaisia maakuntaeläimiä muistavassa rahasarjassa julkaistaan 20. huhtikuuta Uudenmaan juhlaraha. Nimellisarvoltaan viiden euron maakuntarahan tunnuspuoli esittää siiliä kerrostalojen katveessa. Juhlarahan arvopuolella on Uudenmaan historiallisen maakunnan vaakuna.

Uudenmaan tunnuseläintä siiliä muistava juhlaraha kuuluu rahasarjaan, jonka Suomen Rahapaja lyö valtiovarainministeriön päätöksestä kunnioittamaan suomalaisten historiallisten maakuntien tunnuseläimiä.

Uusimaa saa huhtikuussa julkaistavan viiden euron kolikon myötä kolmannen tunnusrahansa. Suomen Rahapajalla on kolme historiallisiin maakuntiin liittyvää rahasarjaa. Vuonna 2011 julkaistussa Uudenmaan ensimmäisessä maakuntarahassa kunnioitettiin varhaisteollisen ajan ruukkimiljöötä. Maakuntien rakennukset -rahasarjassa Uusimaa sai vuonna 2012 juhlarahan, joka kunnioittaa helsinkiläistä arkkitehtuuriperinnettä kuva-aiheenaan Helsingin Tuomiokirkko ja Uspenskin katedraali.

Maakuntien vitoset kuuluvat Suomen Rahapajan suosituimpien juhlarahojen joukkoon. Suomen Rahapajan viestintäjohtaja Henna Karjalainen kertoo maakuntarahojen puhuttelevan niin kokeneita keräilijöitä kuin niitä, jotka haluavat osoittaa maakuntarakkautensa hankkimalla juhlarahan. Olemme iloksemme huomanneet, että maakunnalliset juhlarahasarjat ovat puhutelleet myös vasta keräilyharrastuksensa aloittaneita nuoria", Karjalainen sanoo.

Maakuntaeläinsarjasta julkaistiin vuonna 2014 Karjalan, Savon, Ahvenanmaan ja Varsinais-Suomen maakuntarahat. Kuluvan vuoden aikana Satakunta sai oman eläinrahansa 9. helmikuuta ja Lapin pororaha julkaistaan 30. maaliskuuta. Sarjan loput juhlarahat, Pohjanmaa ja Häme suunnitellaan julkaistavan kevät-kesän 2015 aikana.

Valtiovarainministeriön asetus maakuntaeläinrahoista on luettavissa täällä.

Uudenmaan siilirahoja voi hankkia peilikiiltoisena ja tehdaslaatuisena

Nimellisarvoltaan 5 euron perusmetallisia maakuntarahoja lyödään tehdaslaatuisina enintään 35 000 kappaletta ja peilikiiltoisina 10 000 kappaletta. Juhlarahan halkaisija on 27,25 millimetriä ja paino 9,8 grammaa. Maakuntaeläinrahojen tunnuspuolen on suunnitellut Erkki Vainio ja arvopuolen Nora Tapper.

Peilikiiltoinen, viimeistelty juhlaraha on pakattu rahaa suojaavaan, läpinäkyvään pilleriin ja rahan tarinan kertovaan pakkaukseen. Peilikiiltoisen juhlarahan hinta on 22 euroa. Tehdaslaatuisista juhlarahoista tarjotaan 500 kappaletta numeroituihin aitoustodistuksiin pakattuina hintaan 10 euroa kappale. Nimellisarvolla oman maakunnan rahat saa lunastamalla niitä kymmenen kappaleen pussillisen, jonka hinta on 50 euroa.

Uudenmaan siilirahat tulevat ennakkomyyntiin Suomen Rahapajan verkkokauppaan 7.4. Varsinainen myynti Suomen Rahapajan ja sen jälleenmyyjien toimesta aloitetaan julkaisupäivänä 20.4.


Lisätietoja:

Auli Mikkonen
viestintä- ja markkinointisuunnittelija
Suomen Rahapaja
+358 40 660 5900
auli.mikkonen@mint.fi


Suomen Rahapaja -konserni suunnittelee, markkinoi ja valmistaa metallirahoja, kolikkoaihioita, keräily- ja lahjarahoja sekä rahasarjoja. Suomen Rahapaja -konserni on euroalueen vahvin rahapaja ja yksi maailman suurimmista kolikkoviejistä. Yhtiön omistaa Suomen valtio. Suomalaisilla on mahdollisuus tutustua kolikoiden valmistamiseen tiedekeskus Heurekassa Kolikon tie -näyttelyssä. Lisää tietoa vuoden 2015 tapahtumista www.suomenrahapaja.fi