Tykkää Suomen Rahapajan juhlarahoista

11.10.2013. Suomalainen kolikkotaide palkittiin Venäjällä

Suomalaista kolikonvalmistusta arvostetaan maailmalla

Suomen Rahapajan valmistamat juhlarahat menestyivät syyskuussa kansainvälisessä juhlarahakilpailussa Venäjällä. Kilpailuun osallistui yli 270 juhlarahaa kolmestakymmenestä maasta. Seitsemättä kertaa järjestetyn kilpailun palkintoseremoniaa vietettiin Moskovassa 26.9.

Kaikki kilpailun juhlarahat lyötiin vuonna 2012. Kilpailuun osallistui kansallisia pankkeja, rahapajoja ja jälleenmyyjiä ympäri maailman.


Voittajat valitsi 48 tuomarin raati. Tuomaristo koostui kansainvälisten numismaattisten järjestöjen edustajista sekä tunnettujen museoiden ja huutokauppojen kolikoiden erityisasiantuntijoista.


Teknologisesti edistynein raha ja vuoden rahasarja


Kilpailussa oli yhdeksän kategoriaa ja niistä Suomen Rahapajan juhlarahat menestyivät neljässä kategoriassa. Suomen Rahapajan hopeasta ja kullasta lyömä World Design Capital Helsinki 2012 -juhlaraha voitti sarjan ”Omaperäinen teknologia”. Myös kolikkoalan huippuasiantuntijat yhteen kokoava Mint Directors' Conference 2012 palkitsi WDC-juhlarahan teknisesti edistyneimpänä. Juhlaraha erottui muista kilpailijoista hienosti toteutetulla muotoilullaan. Juhlarahan on suunnitellut muotoilija Henna Lamberg.


Suomen Rahapajan Pohjoismainen luonto -rahasarja palkittiin ”Vuoden rahasarjana”. Sarjassa lyötiin vuonna 2012 kolme rahaa: Kasvisto, Talvi ja Elämet. Kilpailuun osallistui 28 juhlarahasarjaa.


Pohjolan luonto -sarja ikuistaa monimuotoisen ympäristömme upeimmat piirteet ja juhlistaa luonnon ja ihmisen yhteenkuuluvuutta. Pohjolan luonto -juhlarahasarja alkoi vuonna 2012 Eläimistö-, Kasvisto- ja Talvi -rahoilla. Rahasarjan on suunnitellut kuvanveistäjä Reijo Paavilainen.


Matkamuisto ja juhlaraha lasten hyväksi


2012 Jääkiekon MM-kisat -juhlaraha sijoittui toiseksi sarjassa ”Matkamuistoraha”. Jääkiekon juhlaraha tallentaa pelin jännittävän alun sekä ratkaisukohdan - hetken, jolloin kiekko on maalissa. Rahan arvopuoli kuvaa pelaajaa kiekkoineen ottelun aloituksessa, jossa kaikki on vielä ratkaisematta. Tunnuspuoli kuvaa maaliin lentävää kiekkoa ja pelin ratkaisua. Rahan on suunnitellut Petri Neuvonen.


Arvo Ylppö ja lääketiede -juhlaraha sijoittui kolmanneksi kategoriassa ”Omaleimainen konsepti”. Reijo Paavilaisen suunnittelemassa kolikossa on runsaasti symboliikkaa, ja siinä käytetään värejä kiinnostavasti ja leikkisästi.

Kolikon tunnuspuoli kuvaa Lastenlinnaa, jonka ylilääkärinä Arvo Ylppö työskenteli 43 vuotta. Ylppö teki työtä suomalaisten hyvinvoinnin eteen koko pitkän elämänsä. Tämän merkiksi kolikkoon kirjoitetuista lasten nimistä muodostuu sana kiitos. Arvo Ylppö -juhlarahojen myyntihinnasta lahjoitetaan viisi euroa lyhentämättömänä Uusi Lastensairaala 2017 -hankkeelle.


Juhlarahakilpailun järjestää venäläinen kustantamo ”Water Mark Publishing House”, joka julkaisee kolikoihin ja mitaleihin erikoistunutta lehteä. Kustantamo järjestää myös kansainvälisiä juhlarahamessuja ja -näyttelyitä.

Lisätietoja:


Katriina Holm
Viestintä- ja markkinointisuunnittelija
Suomen Rahapaja
+358 400 211 066
katriina.holm(at)mint.fi

Suomen Rahapaja Oy on euroalueen vahvin rahapaja, joka omistaa sataprosenttisesti Saxonia Eurocoin GmbH:n Saksassa ja puolet Det Norske Myntverketistä Norjassa. Suomen Rahapaja suunnittelee, markkinoi ja lyö rahaa. Yhtiön omistaa Suomen valtio. Suomen Rahapaja valmistaa metallisia käyttörahoja, juhla- ja erikoisrahoja ja rahasarjoja. Suomalaisilla on mahdollisuus tutustua kolikoiden valmistamiseen tiedekeskus Heurekassa Kolikon tie -näyttelyssä. Lisää tietoa vuoden 2013 tapahtumista www.suomenrahapaja.fi