Tykkää Suomen Rahapajan juhlarahoista

12.4.2016 Eino Leino saa kultarahan

Vuoden 2016 suomalainen kultaraha muistaa Eino Leinoa

Suomen Rahapaja julkaisee valtiovarainministeriön päätöksestä 9.5. Eino Leino –juhlarahan. Vuonna 2016 tulee kuluneeksi 100 vuotta Leinon merkkiteoksiin lukeutuvan kaksiosaisen Helkavirsiä-runokokoelman valmistumisesta (1903 ja 1916). Juhlaraha on samalla ainoa suomalainen kultaraha, joka lyödään vuonna 2016. Valtiovarainministeriön asetus vahvistaa yhden kultarahan nimellisarvoksi 100 euroa.

Eino Leino (Armas Einar Leopold Lönnbohm 1878-1926) tunnetaan laajasta ja monipuolisesta kirjallisesta tuotannosta, joka sisältää mm. runoutta, romaaneja, näytelmiä ja lehtipakinoita. Leinon varhaisen tuotannon innoittajia olivat kansanperinne ja Kalevala, myöhemmin hänen tuotannossaan näkyivät myös eurooppalaiset vaikutteet.

Pertti Mäkisen suunnitteleman juhlarahan tunnuspuolella on kuvattuna tuli ja polte, joka paloi Eino Leinon elämässä kaikilla osa-alueilla, tuottaen myös valtaisan kirjallisen aineiston monine ilmenemismuotoineen. Juhlarahan arvopuolella Eino Leino kulkee tyypillisessä asussaan kantaen viittaa, hattua ja keppiä.

Eino Leino -juhlaraha lyödään nimellisarvoltaan 100 euron suuruisena. Valtiovarainministeriön asetus tekee kultarahasta virallisen maksuvälineen Suomessa, mutta kultarahojen merkitys maksuvälineenä on enää nimellinen rahan myyntihinnan ollessa nimellisarvoa suurempi.

Eino Leino -juhlarahan asetukseen voi tutustua sähköisessä säädöskokoelmassa.

Kultaraha tarjotaan juhlavassa puisessa rasiassa ja sen hinta on 495 euroa. Suomen Rahapaja lyö Eino Leino -juhlarahasta myös 100 kappaleen numeroidun erikoiserän. Numeroidun kultarahan hinta on 560 euroa.
Vuoden ainoassa suomalaisessa kultarahassa on kultaa suhteessa Au 917. Kultarahojen maksimilyöntimäärä on 5 000 kappaletta. Juhlarahan halkaisija on 22 mm ja paino 5,65 g. Laadultaan juhlaraha on viimeistelty peilikiiltoiseksi. 

Eino Leino -juhlaraha julkaistaan 9.5. ja se on tilattavissa ennakkoon Suomen Rahapajan verkkokaupasta 25.4. alkaen. Julkaisupäivästä 9.5. lähtien, juhlarahaa on saatavilla verkkokaupan lisäksi jälleenmyyjiltä. 

 

Lisätietoja:

Auli Mikkonen
digitaalisen markkinoinnin ja yritysvastuun asiantuntija
Suomen Rahapaja
+358 40 660 5900
auli.mikkonen@mint.fi


Suomen Rahapaja -konserni suunnittelee, markkinoi ja valmistaa metallirahoja, kolikkoaihioita, keräily- ja lahjarahoja sekä rahasarjoja. Suomen Rahapaja -konserni on euroalueen vahvin rahapaja ja yksi maailman suurimmista kolikkoviejistä. Yhtiön omistaa Suomen valtio. Suomalaisilla on mahdollisuus tutustua kolikoiden valmistamiseen tiedekeskus Heurekassa Kolikon tie -näyttelyssä. Lisää tietoa vuoden 2016 tapahtumista www.suomenrahapaja.fi