Tykkää Suomen Rahapajan juhlarahoista

10.10.2014. Kahden euron erikoisraha lasketaan liikkeelle 10.11.2014

Harri Koskinen suunnitteli kahden euron erikoisrahan

Vuoden 2014 toinen suomalainen kahden euron erikoisraha lasketaan liikkeelle 10.11.2014. Erikoisraha on lyöty muotoilija Ilmari Tapiovaaran kunniaksi. Tapiovaaraa muistavia kahden euron erikoisrahoja lasketaan kiertoon miljoona kappaletta. Erikoisrahan on suunnitellut Suomen arvostetuimpiin muotoilijoihin kuuluva Harri Koskinen.

Muotoilija, sisustusarkkitehti Ilmari Tapiovaara (1914-1999) kuuluu merkittävimpien suomalaisten muotoilijoiden joukkoon. Hänet muistetaan esimerkiksi Domus- ja Mademoiselle-tuoleista.

Ilmari Tapiovaara -erikoisrahan on suunnitellut Pro Finlandia -mitalilla palkittu Harri Koskinen, yksi tämän hetken arvostetuimmista suomalaisista muotoilijoista.

”Suomalainen rahasuunnittelu erottuu kansainvälisestä rahasuunnittelusta selkeydellään. Harri Koskisen suunnittelema kahden euron erikoisraha nousee suomalaisten erikoisraho-jen kirkkaimpien tähtien joukkoon. Kahden euron erikoisrahan myötä jokainen suomalainen voi saada itselleen kappaleen vuoden 2014 arvostetuinta suomalaista taidetta”, Suomen Rahapajan toimitusjohtaja Paul Gustafsson sanoo. 

”Käyttörahan suunnittelu on teollista muotoilua parhaimmillaan, joten olin iloinen saadessani tämän suunnittelutehtävän. Kahden euron erikoisrahan suunnittelun haasteena on pieni tila ja ikonimaisen tunnistettavuuden saavuttaminen”, muotoilija Harri Koskinen sanoo.

Koskisen suunnittelemassa erikoiseurossa hyödynnetään näyttävästi metallirahalle ominaista kolmiulotteisuutta. Erikoisraha kuvaa Tapiovaaralle tunnusomaista pinnapuuosien liitoskohtaa.

”Kokonaisuus muodostuu tarkkaan harkituista yksityiskohdista. Ilmari Tapiovaara on monipuolisuudessaan ja osaamisessaan suomalaisen teollisen muotoilun ehdotonta kärkeä kautta aikojen”, Koskinen toteaa.

Kahden euron erikoisrahassa voi nähdä myös yhteneväisyyksiä Koskisen suunnittelemaan, syyskuussa julkaistuun Ilmari Tapiovaara ja sisustustaide -hopearahaan.

Suomi laskee kaksi erikoisrahaa liikkeelle vuonna 2014

Kahden euron erikoisrahan arvopuoli on samanlainen kuin tavallisessa kahden euron käyttörahassa. Ilmari Tapiovaara -kahden euron erikoisrahoja lyödään yhteensä miljoonaa kappaletta, joista 11 000 lyödään peilikiiltoisina.

Kahden euron erikoisrahat ovat laillisia maksuvälineitä kaikissa euromaissa. Erikoisrahan saa kierrosta vaihtorahana tai sen voi hankkia Suomen Rahapajan verkkokaupasta ja jälleenmyyjiltä.

Suomen Rahapaja tarjoaa erikoisrahoja yksittäin peilikiiltoisina juhlapakkauksessa (hinta 24 €), 10 kappaleen pusseissa lyöntituoreina ja tehdaslaatuisina (hinta 41 €) ja rullissa, jotka sisältävät 25 kappaletta lyöntituoreita, tehdaslaatuisia erikoisrahoja (hinta 90 €).

Kukin euromaa saa laskea liikkeeseen vuodessa kaksi eri erikoisrahaa. Suomi julkaisi kesäkuussa 2014 vuoden ensimmäisen kahden euron erikoisrahan Tove Janssonin muistoksi. Tove Jansson -erikoisraharullat on loppuunmyyty Suomen Rahapajalta.


Lisätietoja:

Katriina Holm
viestintä- ja markkinointisuunnittelija
Suomen Rahapaja
+358 400 211 066
katriina.holm@mint.fi


Suomen Rahapaja -konserni suunnittelee, markkinoi ja valmistaa metallirahoja, kolikkoaihioita, keräily- ja lahjarahoja sekä rahasarjoja. Suomen Rahapaja -konserni on euroalueen vahvin rahapaja ja yksi maailman suurimmista kolikkoviejistä. Yhtiön omistaa Suomen valtio. Saxonia Mint of Finland on Suomen Rahapajan tytäryhtiö. Suomalaisilla on mahdollisuus tutustua kolikoiden valmistamiseen tiedekeskus Heurekassa Kolikon tie -näyttelyssä. Lisää tietoa vuoden 2014 tapahtumista www.suomenrahapaja.fi