Tykkää Suomen Rahapajan juhlarahoista

 

8.12.2014 Jean Sibelius saa toisen juhlarahan 30.1.2015

Sibeliukselle juhlaraha Avainlippu-tunnuksella

Suomen Rahapaja suunnittelee julkaisevansa 30.1.2015 juhlarahan säveltäjä Jean Sibeliuksen syntymän 150-vuotisjuhlavuoden kunniaksi. Jean Sibelius -juhlaraha lyödään hopeisena nimellisarvoltaan 10 euron juhlarahana ja kultaisena nimellisarvoltaan 100 euron juhlarahana. Hopeiset Jean Sibelius -juhlarahat ovat ensimmäisiä suomalaisia juhlarahoja, joilla on Avainlippu-tunnus.

Suomen Rahapaja osallistuu Sibelius-juhlavuoteen säveltäjän kunniaksi lyötävällä juhlarahalla, joka suunnitellaan julkaistavan 30.1.2015 kansainvälisillä Berliinin World Money Fair -messuilla.

Hopeinen Sibelius-juhlaraha on ensimmäinen suomalainen juhlaraha, jolla on Avainlippu-tunnus. Suomalaisen Työn Liitto on myöntänyt Suomen Rahapajan valmistamille hopeisille juhlarahoille Avainlippu-tunnuksen. Avainlippu voidaan myöntää tuotteelle, joka on valmistettu Suomessa.

”Suomen Rahapaja valmistaa Vantaalla sijaitsevassa tehtaassaan kaikki suomalaiset juhlarahat. Olemme iloisia siitä, että Suomalaisen työn liitto huomioi suomalaista juhlarahavalmistusta hopeisille juhlarahoille myönnetyllä Avainlipulla. Sibeliuksella on suuri merkitys suomalaisille, joten on hienoa, että juuri hänen hopearahansa saavat ensimmäisinä Avainlippu-tunnukset”, Suomen Rahapajan toimitusjohtaja Paul Gustafsson sanoo.

Nyt lyötävä juhlaraha on toinen Sibeliuksen kunniaksi julkaistava juhlaraha. Ensimmäinen juhlaraha Sibeliuksen kunniaksi lyötiin vuonna 1999. Sibeliusta ennen vain presidentti Kekkonen ja taiteilija Tove Jansson ovat saaneet kaksi juhlarahaa.

Juhlarahaan lyödään Ainolan maisemia ja säveltäjän suosikkisoitin

Jean Sibelius -juhlarahan suunnittelija Nora Tapper kuvaa rahassa Ainolan tähtitaivasta ja mäntypuita, joiden lomassa Sibelius on usein nähty valokuvissa. Juhlarahan arvopuolella on säveltäjän suosikkisoittimen, viulun kaula.

”Ajatukseni on, että öistä tähtitaivasta katselevaa säveltäjää ympäröi täydellinen hiljaisuus. Hiljaisuudessa syntynyt sävellys herää eloon rahan arvopuolella olevan viulun myötä”, taiteilija Nora Tapper sanoo.

Juhlarahan taiteellinen ilme on juhlarahalautakunnan ehdotus valtiovarainministeriölle ja sen yksityiskohdat voivat vielä muuttua.

Hopeisia juhlarahoja lyödään nimellisarvoltaan 10 euron suuruisena. Juhlarahoista 50 kappaletta on numeroitu. Numeroidut hopearahat on sekoitettu 10 000 kappaleen kokonaislyöntimäärään satunnaisesti. Juhlarahoissa on hopeaa suhteessa Ag500/1000, niiden halkaisija on 28,5 millimetriä ja paino 10 grammaa.

Kultaisten Jean Sibelius -juhlarahojen nimellisarvo on 100 euroa ja niistä 50 kappaletta on numeroitu. Kultarahojen kokonaislyöntimäärä on 5000 kappaletta ja niissä on kultaa suhteessa Au917/1000. Kultarahojen halkaisija on 22 millimetriä ja paino 5,65 grammaa.

Juhlarahoja voi ostaa julkaisupäivästä 30.1.2015 lähtien Suomen Rahapajan verkkokaupasta ja jälleenmyyjiltä. Juhlarahojen ennakkomyynti alkaa Suomen Rahapajan verkkokaupassa 7.1.2015. Hopeisen Jean Sibelius -juhlarahan myyntihinta on 38 euroa. Kultaisen Jean Sibelius -juhlarahan hinta on puolestaan 440 euroa ja numeroidun kultarahan hinta 500 euroa.

 

Lisätietoja:

Auli Mikkonen 
viestintä- ja markkinointisuunnittelija
Suomen Rahapaja
+358 40 660 5900
auli.mikkonen(at)mint.fi


Suomen Rahapaja -konserni suunnittelee, markkinoi ja valmistaa metallirahoja, kolikkoaihioita, keräily- ja lahjarahoja sekä rahasarjoja. Suomen Rahapaja -konserni on euroalueen vahvin rahapaja ja yksi maailman suurimmista kolikkoviejistä. Yhtiön omistaa Suomen valtio. Saxonia Mint of Finland on Suomen Rahapajan tytäryhtiö. Suomalaisilla on mahdollisuus tutustua kolikoiden valmistamiseen tiedekeskus Heurekassa Kolikon tie -näyttelyssä. Lisää tietoa vuoden 2014 tapahtumista www.suomenrahapaja.fi