Tykkää Suomen Rahapajan juhlarahoista

26.5.2014. Carlson ja Suomen Rahapaja lahjoittavat

Kuopion parhaat ylioppilaat saavat Lukutaito-juhlarahat

Carlson ja Suomen Rahapaja lahjoittavat jokaisen Kuopion lukion parhaalle ylioppilaalle hopeisen Lukutaito-juhlarahan. Juhlarahan saa siten kahdeksan kuopiolaista ylioppilasta tunnustukseksi menestyksestä ylioppilaskirjoituksissa.

Carlson ja Suomen Rahapaja ovat tyytyväisiä alkuvuonna 2014 alkaneeseen yhteistyöhön. Kuopion Carlson on ensimmäinen tavaratalo Suomessa, joka tarjoaa Suomen Rahapajan juhlarahoja ja rahasarjoja lahjatuotteina. Hyvin toimineen yhteistyön kunniaksi yhtiöt haluavat muistaa kuopiolaisia ylioppilaita.

”On ilo voida palkita menestyksekkäitä ylioppilaita pitkästä aherruksestaan näin juhlavalla ja arvokkaalla tavalla”, sanoo Oy Carlsonin toimitusjohtaja Kyösti Karhunen.

Kuopion priimukset

Oy Carlson ja Suomen Rahapaja lahjoittavat hopeiset Lukutaito-juhlarahat Nilsiän lukion ylioppilas Riikka Ruotsalaiselle, Minna Canthin lukion ylioppilas Alisa Vänttiselle, Kuopion yhteiskoulun musiikkilukion ylioppilas Siiri Isokäännälle, Kuopion lyseon lukion ylioppilas Anna Turuselle, Kuopion klassillisen lukion ylioppilas Oskari Lumikarille, Kuopion aikuislukion ylioppilas Tuomas Huttuselle, Karttulan lukion ylioppilas Lenita Kokkariselle ja Kallaveden lukion ylioppilas Iiris Hynöselle.

Ylioppilaat olivat iloisia kuullessaan lahjoituksesta.
”Laitan juhlarahan sitten esille omaan asuntooni”, Kuopion lyseon lukiosta parhain arvosanoin ylioppilaaksi kirjoittanut Anna Turunen mietti.

Moni ylioppilaskeväänsä priimuksista suunnitteli jo ylioppilasjuhlien jälkeistä aikaa. Anna Turusen suunnitelmissa siinsivät kansainvälisen oikeuden opinnot Ruotsissa.

Juhlarahat ovat valtiollisia kunnianosoituksia

Ylioppilaille lahjoitettu hopeinen Lukutaito -juhlaraha on nimellisarvoltaan 10 euroa ja se on lyöty opetus- ja kulttuuriministeriön tukeman Lukuinto-vuoden johdosta. Lukutaito on kuudes Suomen Rahapajan Eettiset juhlarahat -sarjassa ilmestyneistä rahoista.

Pertti Mäkisen suunnittelemassa juhlarahassa kuvataan lukutaidon monipuolisuutta ja siihen on lyöty esimerkiksi pistekirjoitusta, nuotteja ja binäärimerkkejä. Juhlarahan enimmäislyöntimäärä on 10 000 kappaletta. Juhlarahasta on lyöty myös nimellisarvoltaan 20 euron versio.

”Juhlarahat ovat kauniita lahjoja, suomalaisia arvoja välittäviä muistoja ja ajastaan kertovia keräilykohteita. Lukutaito-juhlaraha on ylioppilaille muisto tärkeästä keväästä vuosikymmenien ajan ja se välittää muiston myös sukupolvelta toiselle”, sanoo Suomen Rahapajan viestintäjohtaja ja valtiovarainministeriön asettaman juhlarahalautakunnan jäsen Henna Karjalainen.

Juhlarahan lyömisestä tekee päätöksen valtiovarainministeriö, jonka asettama juhlarahalautakunta valmistelee ehdotukset juhlarahojen aiheista, järjestää juhlarahojen suunnittelukilpailut ja valitsee voittajan.
Suomen Rahapaja valmistaa kaikki suomalaiset juhlarahat. Ensimmäinen suomalainen juhlaraha oli Olympiaraha, jonka Suomen Rahapaja löi vuonna 1951 Helsingin olympialaisten kunniaksi.

Lisätietoja:

Kyösti Karhunen
toimitusjohtaja
Oy Carlson
p. 040 566 9271
kyosti.karhunen(at)carlson.fi


Henna Karjalainen
viestintäjohtaja
Suomen Rahapaja
p. 050 575 9197
henna.karjalainen(at)suomenrahapaja.fiOy Carlson on Itä-Suomen suurin yksityinen rautatavaratalo- ja tavarataloketju, joka on perustettu vuonna 1859. Carlsonilla on yhteensä yhdeksän myymälää kuudella paikkakunnalla: Kuopiossa, Joensuussa, Varkaudessa, Mikkelissä, Savonlinnassa ja Iisalmessa. Carlsonin pääkonttori ja keskusvarasto sijaitsevat Kuopiossa. www.carlson.fi


Suomen Rahapaja -konserni suunnittelee, markkinoi ja valmistaa metallirahoja, kolikkoaihioita, keräily- ja lahjarahoja sekä rahasarjoja. Suomen Rahapaja -konserni on euroalueen vahvin rahapaja ja yksi maailman suurimmista kolikkoviejistä. Yhtiön omistaa Suomen valtio. Saxonia Mint of Finland on Suomen Rahapajan tytäryhtiö. Suomalaisilla on mahdollisuus tutustua kolikoiden valmistamiseen tiedekeskus Heurekassa Kolikon tie -näyttelyssä. Lisää tietoa vuoden 2014 tapahtumista www.suomenrahapaja.fi