Tykkää Suomen Rahapajan juhlarahoista

28.4.2014. Lukuinto-vuoden teemaraha

Lukutaidolle juhlaraha

Suomen Rahapaja on tänään julkaissut valtiovarainministeriön päätöksestä juhlarahan lukutaidon kunniaksi. Suomessa vietetään opetus- ja kulttuuriministeriön tukemaa monipuolisten lukutaitojen Lukuinto-teemavuotta lukuvuonna 2014-2015. Lukutaito-juhlaraha on kuudes Eettiset juhlarahat -sarjassa julkaistu raha.  

Valtiovarainministeriö määrittää Lukutaito-juhlarahan aseman asetuksessaan. Tutustu asetukseen täällä http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2014/20140290

Lukutaidon juhlarahaan on ikuistettu erilaisia merkkejä, joilla ihmiset ovat viestineet kautta historian. Valtiovarainministeriön asetuksessa kuvataan, että rahojen tunnuspuolella merkit on koostettu toisiaan kiertäviksi ympyröiksi, joista sisimpänä on äärettömyyden symboli. Sitä ympäröi nollista ja ykkösistä muodostuva binäärimerkkiympyrä, jota seuraa nuoteista koostuva ympyrä. Seuraavassa ympyrässä on pistekirjoitusta. Juhlarahojen arvopuolella on ympyrän muotoon aseteltuja kalliomaalauskuvioita.

Teemavuoden juhlaraha on otettu Lukuinto-projektiryhmässä iloisena vastaan.

”Lukutaito-juhlaraha kuvaa hienosti sitä, että lukijoita ja lukutaitoja on monenlaisia ja kaikki tavat lukea ovat tärkeitä. Juuri monilukutaito on Lukuinto-vuodessa yksi keskeisimpiä asioita. Kymmenillä pilottihankkeillamme ympäri Suomen pyrimme innostamaan erilaisten tekstien yhteisölliseen lukemiseen ja tuottamiseen, mitä voi olla esimerkiksi animaation tekeminen jonkin teoksen pohjalta tai taulutietokoneella lukeminen ja kirjoittaminen”, Lukuinto-ohjelman projektipäällikkö Eeva Kurttila-Matero sanoo.

Lukuinto-ohjelmalla halutaan edistää lasten ja nuorten lukemisharrastusta ja vahvistaa tarvittavia taitoja.

Kuudes eettinen juhlaraha valtiovarainministeriön päätöksestä

Eettiset juhlarahat -sarjassa on julkaistu aikaisemmin juhlarahat Monikulttuurisuus (2013), Tasa-arvo ja suvaitsevaisuus (2012), Itämeren suojelu (2011), Lapset ja luovuus (2010) sekä Rauha ja turvallisuus (2009).

”Suomen Rahapaja on ylpeä siitä, että on saanut valmistaa vuodesta 2009 alkaen vuosittain yhden hopeisen juhlarahan eettisen arvon puolesta. Juhlarahat ovat valtiovallan virallisia kunnianosoituksia. Eettiset juhlarahat nostavat puheenaiheeksi Suomessa ja kansainvälisesti tärkeitä teemoja”, Suomen Rahapajan juhlarahoista vastaava viestintäjohtaja Henna Karjalainen sanoo.

Juhlarahasta on lyöty kaksi versiota

Lukutaidon juhlarahoja on lyöty nimellisarvoiltaan 10 euron ja 20 euron suuruisina. Juhlarahoja voi ostaa Suomen Rahapajan verkkokaupasta ja jälleenmyyjiltä.

Nimellisarvoltaan 10 euron juhlaraha tarjotaan lahjapakkauksessa. Näissä Lukutaito-juhlarahoissa on hopeaa suhteessa Ag500 ja niitä lyödään enintään 10 000 kappaletta. Juhlarahan halkaisija on 28,5 millimetriä ja paino 10 grammaa. Juhlarahan hinta on verk-kokaupassa 38 euroa.

Nimellisarvoltaan 20 euron Lukutaito-juhlarahoja lyödään vain 5 000 kappaletta ja juhlarahoissa on hopeaa suhteessa Ag925. Juhlarahan halkaisija on 38,6 millimetriä ja paino 25,5 grammaa. Juhlarahan hinta on verkkokaupassa 61 euroa. Laadultaan molemmat juhlarahaversiot ovat peilikiiltoista proof-laatua. Juhlarahan on suunnitellut Pertti Mäkinen.

Suomen Rahapaja lyö nimellisarvoltaan 20 euron arvoisesta Lukutaito-juhlarahasta myös 100 kappaleen numeroidun erikoiserän. Numeroituja juhlarahoja voi tilata Suomen Raha-pajan asiakaspalvelusta puhelimitse numerosta 09 89434343 28.4. alkaen arkisin klo 9-15. Yhden numeroidun juhlarahan hinta on 100 euroa.


Lisätietoja:

Katriina Holm
viestintä- ja markkinointisuunnittelija
Suomen Rahapaja
+358 400 211 066
katriina.holm@mint.fi


Suomen Rahapaja -konserni suunnittelee, markkinoi ja valmistaa metallirahoja, kolikkoaihioita, keräily- ja lahjarahoja sekä rahasarjoja. Suomen Rahapaja -konserni on euroalueen vahvin rahapaja ja yksi maailman suurimmista kolikkoviejistä. Yhtiön omistaa Suomen valtio. Saxonia Mint of Finland on Suomen Rahapajan tytäryhtiö. Suomalaisilla on mahdollisuus tutustua kolikoiden valmistamiseen tiedekeskus Heurekassa Kolikon tie -näyttelyssä. Lisää tietoa vuoden 2014 tapahtumista www.suomenrahapaja.fi