Tykkää Suomen Rahapajan juhlarahoista

13.5.2014. Maakuntarahasarjan aloittavat Karjala ja Savo

Maakuntien eläimet saavat juhlarahat

Suomen historiallisten maakuntien eläimet saavat tunnusrahat. Suomen Rahapaja julkaisee valtiovarainministeriön päätöksestä yhdeksän juhlarahan sarjasta ensimmäisinä Karjalan ja Savon kolikot 27.5. Yhden juhlarahan nimellisarvo on viisi euroa.

Uudessa rahasarjassa muistetaan maakuntien tunnuseläimiä. Maakuntien eläimet -sarja on kolmas Suomen historiallisia maakuntia kunnioittava rahasarja.

”Maakuntarahat tallentavat metalliin suomalaisuuden tärkeitä asioita – elinkeinoja, kulttuuria ja nyt eläimiä. Ehkä siksi niin moni suomalainen on halunnut oman maakuntansa rahat. Maakuntien vitoset kuuluvat Suomen Rahapajan suosituimpien kolikoiden joukkoon ”, Suomen Rahapajan toimitusjohtaja Paul Gustafsson sanoo.

Suomen Rahapaja aloitti maakuntarahojen lyömisen vuonna 2010 valtiovarainministeriön valtuuttamana. Vuosina 2012-2013 sarjassa kuvattiin historiallisten maakuntien merkkirakennuksia ja vuosina 2010-2011 elinkeinoja ja kulttuuria.

Valtiovarainministeriön asetus maakuntaeläinrahoista on luettavissa täällä http://finlex.fi/fi/laki/alkup/2014/20140363

Karjalan raha kuvaa Käkeä

Käellä on pitkä perinne karjalaisena tunnuslintuna. Karjalan maakuntaeläinraha kuvaa käkeä, jonka takana siintää karjalainen järvimaisema. Juhlarahan arvopuolella on Karjalan historiallinen vaakuna.

Vuonna 2013 karjalaisten rahassa muistettiin Imatrankoskea ja vuonna 2011 karjalaista tuohitöiden perinnettä.

Savon juhlarahassa on Kuikka

Savolaisten tunnuslintu kuikka on tuttu näky karuilla, kirkasvetisillä järvillä. Savon juhlaraha kuvaa lainehtivassa, savolaisessa järvessä uivaa kuikkaa, jonka taustalla horisontissa näkyy saari. Juhlarahan arvopuolelle on lyöty Savon historiallinen vaakuna.

Vuonna 2013 savolaisten rahassa muistettiin Olavinlinnaa ja vuonna 2011 Savolle tyypillistä, perinteistä maanviljelystekniikkaa, kaskiviljelyä.

Maakuntaeläinrahoista 500 pakataan numeroituihin aitoustodistuksiin

Maakuntien eläimet -sarjan käynnistävät Karjalan ja Savon juhlarahat tulevat julkaisupäivänä 27.5. myyntiin Suomen Rahapajan verkkokauppaan ja jälleenmyyjille. Syksyllä sarjassa julkaistaan Varsinais-Suomen ja Ahvenanmaan juhlarahat.

Nimellisarvoltaan 5 euron perusmetallisia maakuntarahoja lyödään tehdaslaatuisina enintään 35 000 kappaletta ja peilikiiltoisina 10 000 kappaletta. Juhlarahan halkaisija on 27,25 millimetriä ja paino 9,8 grammaa. Maakuntaeläinrahojen tunnuspuolen on suunnitellut Erkki Vainio ja arvopuolen Nora Tapper.

Peilikiiltoinen, viimeistelty juhlaraha tarjotaan pakattuna rahaa suojaavaan, läpinäkyvään pilleriin ja rahan tarinan kertovaan pakkaukseen. Peilikiiltoisen juhlarahan hinta on 22 euroa.

Tehdaslaatuisista juhlarahoista tarjotaan 500 kappaletta numeroituihin aitoustodistuksiin pakattuina hintaan 10 euroa kappale. Nimellisarvolla oman maakunnan rahat saa lunastamalla niitä kymmenen kappaleen pussillisen, jonka hinta on 50 euroa.  


Lisätietoja:

Katriina Holm
viestintä- ja markkinointisuunnittelija
Suomen Rahapaja
+358 400 211 066
katriina.holm@mint.fi


Suomen Rahapaja -konserni suunnittelee, markkinoi ja valmistaa metallirahoja, kolikkoaihioita, keräily- ja lahjarahoja sekä rahasarjoja. Suomen Rahapaja -konserni on euroalueen vahvin rahapaja ja yksi maailman suurimmista kolikkoviejistä. Yhtiön omistaa Suomen valtio. Saxonia Mint of Finland on Suomen Rahapajan tytäryhtiö. Suomalaisilla on mahdollisuus tutustua kolikoiden valmistamiseen tiedekeskus Heurekassa Kolikon tie -näyttelyssä. Lisää tietoa vuoden 2014 tapahtumista www.suomenrahapaja.fi