Tykkää Suomen Rahapajan juhlarahoista

16.1.2014. Suomalainen juhlaraha keräilijöille ja lahjan ostajille

Hopeisista juhlarahoista lyödään kaksi versiota vuonna 2014 

Suomen Rahapaja valmistaa valtiovarainministeriön päätöksestä vuonna 2014 kaikista hopeisista juhlarahoista kaksi versiota, joilla on erilaiset tekniset tiedot ja nimellisarvot. Kiinnostus juhlarahoihin lahjoina on kasvanut. Päätöksen myötä sekä keräilijät että lahjanostajat saavat omat rahat. 


Uuden spesifikaation mukaisen juhlarahan nimellisarvo on 10 euroa ja siinä on hopeaa suhteessa Ag500. Juhlarahan halkaisija on 28,5 mm ja paino 10 g. Vanhan spesifikaation mukaisen juhlarahan nimellisarvo on 20 euroa ja siinä on hopeaa suhteessa Ag925. Juhlarahan halkaisija on 38,6 mm ja paino 25,5 g. Laadultaan molemmat juhlarahaversiot ovat peilikiiltoista proof-laatua.


Juhlarahojen teknisissä tiedoissa on merkittäviä eroja, mutta rahojen valmistamisessa pyritään tuomaan esiin yksityiskohdat yhtä hyvin.


”Juhlarahaversioiden kokoero on sen verran pieni, että voimme pienentää kuvion mittakaavassa. Kiinnitämme erityistä huomiota hyvin kapeisiin yksityiskohtiin, joita korostamme varsinkin uuden spesifikaation mukaisessa rahassa sen vanhan spesifikaation mukaista rahaa pienemmän koon vuoksi”, Suomen Rahapajan pääsuunnittelija Erkki Vainio kertoo.


Suomalaisten juhlarahojen historiasta löytyy yksi raha, josta voi nähdä yhteneväisyyksiä nyt lyötäviin uuden spesifikaation juhlarahaversioihin. Vuoden 1981 Urho Kekkosen 50 markan juhlarahan hopeapitoisuus oli sama (Ag500) ja halkaisija vain hieman suurempi (30mm) kuin nyt lyötävissä nimellisarvoltaan 10 euron juhlarahoissa. Kekkosen juhlarahan paino oli kuitenkin merkittävästi uuden kymmeneuroisen painoa suurempi (20g).

Jalometallisten juhlarahojen keräilymahdollisuus halutaan tarjota kaikille


Uuden spesifikaation mukaisen juhlarahan hinta on edullisempi kuin sitä nimellisarvoltaan, hopeapitoisuudeltaan ja kooltaan suuremman vanhan spesifikaation mukaisen juhlarahan. Vuoden ensimmäisinä hopearahoina julkaistaan Tove Jansson -juhlarahat. Janssonia kunnioittavan nimellisarvoltaan 10 euron juhlarahan hinta on Suomen Rahapajan verkkokaupassa 38 euroa. Nimellisarvoltaan 20 euroisen Tove Jansson -juhlarahan hinta verkkokaupassa on 61 euroa.


”Olemme iloisia siitä, että pystymme huomioimaan kahden hopearahaversion myötä monia asiakasryhmiä. Spesifikaatiouudistuksen myötä voimme tarjota jokaiselle sopivalla hinnalla hopeisia juhlarahoja. Toivomme, että uuden spesifikaation mukainen rahaversio innostaa myös uusia keräilijöitä nyt kun hinnan ei pitäisi olla este jalometallisten juhlarahojen keräilylle”, Suomen Rahapajan toimitusjohtaja Paul Gustafsson sanoo.


100 numeroitua ja erikoispinnoitettua juhlarahaa


Nimellisarvoltaan 10 euroisten Tove Jansson -juhlarahojen lyöntimäärä on 25 000 ja nimellisarvoltaan 20 euroisten 5000. Suomen Rahapaja haluaa huomioida keräilijät myös erikoispainoksella juhlarahasta. Vanhan spesifikaation mukaisista Tove Jansson -juhlarahoista lyödään 100 kappaleen erikoiserä.

Erikoiserän juhlarahat numeroidaan. Numerointi reunustetaan juhlarahojen kanttiin. Juhlarahaa suojaava pilleri vääristää juhlarahan reunan näkyvyyttä jonkin verran, minkä vuoksi numeroinnin erottaa rahan syrjästä parhaiten silloin, kun raha ei ole pillerissä.

Erikoiserän juhlarahat saavat hopean tummumista estävän pinnoitteen, suomalaisen Beneq-yhtiön kehittämän nSilver-pinnoitteen.

”Numeroidut Tove Jansson -juhlarahat ovat ensimmäisiä suomalaisia juhlarahoja, joissa on nSilver-pinnoite. Erikoispinnoite on kehitetty estämään hopean tummumista ja pitämään sen kirkkaana. Pinnoituksen paksuus on juhlarahoissa hyvin pieni, vain joitain nanometrejä. Vastaavaa pinnoitetekniikkaa hyödynnetään esimerkiksi aurinkopaneeleissa”, Suomen Rahapajan teknologiapäällikkö Jopi Hukkanen kertoo.

Myös suomalaiset koruvalmistajat Kalevala Koru ja Lapponia hyödyntävät nSilver-pinnoitetta tuotteissaan.
Tove Jansson -juhlaraha julkaistaan 7.2., jolloin juhlarahan molemmat versiot tulevat myyntiin Suomen Rahapajan verkkokauppaan.

Numeroituja ja erikoispinnoitettuja Tove Jansson -juhlarahoja voi tilata vain Suomen Rahapajan asiakaspalvelusta puhelimitse numerosta 09 89434343 7.2. alkaen arkisin klo 9-15. Erikoiserän juhlarahojen hinta on 100 euroa kappale.

Asiakaspalvelu myy rahoista 80 kappaletta ja asiakas voi valita jäljellä olevista numeroista mieleisensä. Loput 20 kappaletta erikoiserän juhlarahoista Suomen Rahapaja myy kansainvälisillä numismaattisilla messuilla (World Money Fair) Berliinissä.  


Lisätietoja:

Katriina Holm
viestintä- ja markkinointisuunnittelija
Suomen Rahapaja
+358 400 211 066
katriina.holm@mint.fi


Suomen Rahapaja -konserni suunnittelee, markkinoi ja valmistaa metallirahoja, kolikkoaihioita, keräily- ja lahjarahoja sekä rahasarjoja. Suomen Rahapaja -konserni on euroalueen vahvin rahapaja ja yksi maailman suurimmista kolikkoviejistä. Yhtiön omistaa Suomen valtio. Saxonia Mint of Finland on Suomen Rahapajan tytäryhtiö. Suomalaisilla on mahdollisuus tutustua kolikoiden valmistamiseen tiedekeskus Heurekassa Kolikon tie -näyttelyssä. Lisää tietoa vuoden 2014 tapahtumista www.suomenrahapaja.fi