Tykkää Suomen Rahapajan juhlarahoista

17.10.2016 Georg Henrik von Wright -erikoisraha

Uusi kahden euron erikoisraha on laskettu liikkeelle

Suomi on laskenut tänään liikkeelle miljoona kappaletta filosofi Georg Henrik von Wrightiä kunnioittavia kahden euron erikoisrahoja. Vuonna 2016 on kulunut 100 vuotta von Wrightin syntymästä. Suomen Rahapaja lyö erikoisrahat valtiovarainministeriön tilauksesta.

Georg Henrik von Wright (1916-2003) oli avarakatseinen ja monipuolinen filosofi ja yhteiskunnallinen ajattelija, joka toimi Helsingin yliopiston professuurin lisäksi Ludwig Wittgensteinin jälkeen professorina Cambridgen yliopistossa.

”On mukava kuulla, että akateemikko G.H. von Wrightin, jonka vaikutus näkyy vähintään epäsuorasti melkein kaikessa myöhemmässä suomalaisessa filosofiassa, kunniaksi tehdään myös erikoisraha. Tätä voidaan pitää valtiollisena huomionosoituksena akateemikko von Wrightin perinnölle,” sanoo Suomen Filosofisen Yhdistyksen puheenjohtaja Sami Pihlström. Von Wright toimi yhdistyksen puheenjohtajana vuosina 1962-1972.

Kahden euron erikoisrahan tunnuspuolella on antiikin ajan doorilainen pylväs, mikä kertoo von Wrightin nuoruuden ajan innoituksesta antiikkiin, sekä tammen oksa voiman ja viisauden symbolina. Tunnuspuolen on suunnitellut Nora Tapper.

Erikoisrahat päätyvät usein kierrosta keräilijöiden kokoelmiin

Von Wrightiä muistava erikoisraha on toinen tämän vuoden suomalaisista erikoisrahoista. Huhtikuussa julkaistiin erikoisraha runoilija Eino Leinon muistoksi.

”Kukin euroja käyttävä maa saa laskea liikkeeseen kaksi kertaa vuodessa kahden euron erikoisrahan. Ne ovat laillisia maksuvälineitä kaikissa euromaissa. Erikoiseuron arvopuoli on samanlainen kuin tavallisessa käyttörahassa, teemakuva on kansallisella puolella”, Suomen Rahapajan viestintäjohtaja Henna Karjalainen kertoo.

Monet kahden euron erikoisrahat häviävät kierrosta keräilijöiden kokoelmiin. Erikoisrahan voi myös hankkia Suomen Rahapajan verkkokaupasta ja jälleenmyyjiltä.

Suomen Rahapajan verkkosivuilla on listattuna kaikki Suomessa ilmestyneet kahden euron erikoisrahat. Euroopan keskuspankin sivuilla voi tutustua kaikkiin Euroopan kahden euron erikoisrahoihin.

Lisätietoja:

Katriina Holm
viestinnän ja markkinoinnin suunnittelija 
Suomen Rahapaja
katriina.holm@mint.fi 
+358 400 211 066


Suomen Rahapaja -konserni suunnittelee, markkinoi ja valmistaa metallirahoja, kolikkoaihioita, keräily- ja lahjarahoja sekä rahasarjoja. Suomen Rahapaja -konserni on euroalueen vahvin rahapaja ja yksi maailman suurimmista kolikkoviejistä. Yhtiön omistaa Suomen valtio. Suomalaisilla on mahdollisuus tutustua kolikoiden valmistamiseen tiedekeskus Heurekassa Kolikon tie -näyttelyssä. Lisää tietoa vuoden 2016 tapahtumista www.suomenrahapaja.fi