Tykkää Suomen Rahapajan juhlarahoista

18.9.2017 Tiedote

Puoli miljoonaa Suomalainen luonto -kahden euron erikoisrahaa lasketaan liikkeeseen lokakuussa

Suomen toinen juhlavuoden kahden euron erikoisraha lasketaan liikkeeseen 21.10.2017. Suomalaista luontoa kunnioittava erikoisraha kuuluu Suomen itsenäisyyden satavuotisjuh-lavuoden Suomi 100 -ohjelmaan. Kuten tänään julkaistu hopeinen Suomalainen luonto -juhlaraha, myös erikoisraha saa ilmeensä Vuoden Luontokuva -kilpailun Sininen ja valkoinen -erikoissarjan voittajavalokuvasta.

Erikoisraha julkistetaan Vuoden Luontokuva -gaalassa Finlandia-talolla 21.10.2017.

”Olemme olleet ihan sanattomia siitä kunniasta ja ilosta, että luontokuva lyödään erikoisrahaan ja juhlarahaan. Valokuva on työstetty metalliin ammattitaitoisesti ja olemme tyytyväisiä lopputulokseen”, Suomen luonnonvalokuvaajat ry:n puheenjohtaja Kari Wallgren sanoo.

Voittajavalokuvan on ottanut luontokuvaaja Kari Auvinen. Erikoisrahan arvopuoli on samanlainen kuin tavallisessa käyttörahassa. Erikoisrahan kansallisella puolella nähdään Auvisen kuvan Harmajan majakkasaaren täysikuu ja oksaltaan maailmaa katsova varis.

Varis symboloi nykyaikaista suomalaisuutta – arkinen varis on älykäs lintu, joka reagoi uusiin tilanteisiin joustavasti. Voittajakuva on kahden valokuvan yhdistelmä kilpailun erikoissarjan sääntöjen mukaisesti. Saman ilmeen saanut nimellisarvoiltaan 10 ja 20 euroa oleva Suomalainen luonto -juhlaraha on julkaistu tänään.

Kukin euromaa päättää itse kolikoiden ulkoasusta ja liikkeeseenlaskusta. Euroopan keskus-pankki hyväksyy kolikoiden lyöntimäärän. Suomalainen luonto -kahden euron erikoisrahoja lyödään 0,5 miljoonaa, josta 11 000 kappaletta valmistetaan viimeisteltynä peilikiiltoiseksi eli proof-laatuisena. Suomen Rahapajan Vantaan tehtaalla lyömillä peilikiiltoisilla Suomalainen luonto -kahden euron erikoisrahoilla on Suomalaisen Työn Liiton myöntämä Avainlippu-tunnus.

Euromaat saavat laskea liikkeeseen kaksi kahden euron erikoisrahaa vuodessa. Erikoisrahat ovat laillisia maksuvälineitä kaikissa euromaissa, joten niitä voi käyttää tavallisten kahden euron kolikoiden tapaan ja maksun vastaanottajalla on velvollisuus ottaa ne vastaan.

Erikoisrahan voi myös ostaa Suomen Rahapajan verkkokaupasta tai jälleenmyyjiltä. Suomalainen luonto -erikoisrahojen ennakkomyynti alkaa Suomen Rahapajan verkkokaupassa 5.10.

Vuoden Luontokuva -gaala on ensimmäinen paikka, josta erikoisrahan voi saada käteensä, sillä gaalassa myydään rajattu erä proof-laatuisia erikoisrahoja. Erikoisrahojen toimitukset aloitetaan maanantaina 23.10.

Lisätietoja:

Katriina Holm 
viestinnän ja markkinoinnin suunnittelija 
Suomen Rahapaja 
katriina.holm@mint.fi 
0400 211 066

 


Suomen Rahapaja -konserni suunnittelee, markkinoi ja valmistaa metallirahoja, kolikkoaihioita, keräily- ja lahjarahoja sekä rahasarjoja. Suomen Rahapaja -konserni on euroalueen vahvin rahapaja ja yksi maailman suurimmista kolikkoviejistä. Yhtiön omistaa Suomen valtio. Suomen Rahapaja valmistaa valtiovarainministeriön päätöksestä kaikki suomalaiset juhlarahat. Vuoden 2017 juhla- ja erikoisrahat ovat osa valtioneuvoston kanslian koordinoimaa Suomi 100 -ohjelmaa. Lisää tietoa vuoden 2017 tapahtumista www.suomenrahapaja.fi