Tykkää Suomen Rahapajan juhlarahoista

15.10.2014. Kansallisesta rahapajasta kansainväliseksi vientikonserniksi

Suomessa on lyöty rahoja 150 vuotta

Suomen Rahapaja juhlii tänään suomalaisen rahanlyönnin 150-vuotispäivää. Ensimmäiset suomalaiset hopeamarkat lyötiin Suomessa 15.10.1864. Nykyään Suomen valtion omistama yhtiö on kansainvälisesti viiden parhaan rahanlyöjän joukkoon luokiteltu konserni, joka lyö metallirahoja kaikille mantereille. Kansainvälisissä tutkimuksissa kolikkojen määrän on todettu kasvavan maailmassa.

15.lokakuuta vuonna 1864 oli suomalaisille kaksinkertainen merkkipäivä.

”15.10.1864 Suomen Rahapajalla lyötiin ensimmäiset suomalaiset hopeamarkat. Samana päivänä Suomen Rahapaja myös luovutti Suomen Pankille 30.000 kappaletta aiemmin todennäköisesti näyte-eränä lyötyjä kuparipennejä, jotka olivat arvoltaan 300 markkaa”, Suomen kansallismuseon Rahakammion johtaja Tuukka Talvio kertoo.

Kolikot ovat yhä osa kansallista maksujärjestelmää. Vastoin yleistä käsitystä, kolikkojen määrän on tutkimuksissa todettu kasvavan maailmassa. Myös Euroopan keskuspankin mukaan kierrossa olevien eurokolikoiden määrä on kasvanut viimeisen kymmenen vuoden aikana.

Yksi maailman viidestä suuresta rahapajasta

Tutkimusyhtiö Impacts.Ca Marketing Research Inc.:n vuonna 2013 tekemä metallirahateollisuuden markkinatutkimus osoitti, että Suomen Rahapaja kuuluu viiden merkittävimmän rahapajan joukkoon maailmassa. Tutkimuksessa nähtiin Suomen Rahapajan kilpailukyky vahvana erityisesti siksi, että yhtiöllä on oma raha-aihioiden valmistus. Muut neljä suurinta ovat Iso-Britannian kuninkaallinen rahapaja (Royal Mint), Kanadan kuninkaallinen rahapaja (Royal Canadian Mint), Itävallan rahapaja (Austrian Mint) sekä Ranskan rahapaja (Monnaie de Paris).

”Suomen Rahapaja on kansainvälisesti ylivoimainen osaaja kolikkoviennissä. Pienet kotimaan markkinat ovat ohjanneet yhtiön jo pitkään hakemaan kauppoja ulkomailta. Olemme valmistaneet kolikoita jokaiselle mantereelle”, Suomen Rahapajan toimitusjohtaja Paul Gustafsson sanoo.

Suomen Rahapaja -konserni on Euroopan suurimpia kolikko-, juhlaraha- ja aihiovalmistajia. Suomen Rahapajan asiakaskunta koostuu eri maiden valtiovarainministeriöistä ja keskuspankeista, keräily- ja lahjatavarayrityksistä sekä yksityisasiakkaista. 

Yrityskaupoilla yhtiö on vakauttanut asemansa kansainvälisenä rahapajana. Suomen Rahapaja -konserni omistaa sataprosenttisesti aihiotehdas Saxonia Eurocoin GmbH:n Saksassa ja puolet norjalaisesta Det Norske Myntverketistä. 


Lisätietoja:

Katriina Holm
viestintä- ja markkinointisuunnittelija
Suomen Rahapaja
+358 400 211 066
katriina.holm@mint.fi


Suomen Rahapaja -konserni suunnittelee, markkinoi ja valmistaa metallirahoja, kolikkoaihioita, keräily- ja lahjarahoja sekä rahasarjoja. Suomen Rahapaja -konserni on euroalueen vahvin rahapaja ja yksi maailman suurimmista kolikkoviejistä. Yhtiön omistaa Suomen valtio. Saxonia Mint of Finland on Suomen Rahapajan tytäryhtiö. Suomalaisilla on mahdollisuus tutustua kolikoiden valmistamiseen tiedekeskus Heurekassa Kolikon tie -näyttelyssä. Lisää tietoa vuoden 2014 tapahtumista www.suomenrahapaja.fi