Tykkää Suomen Rahapajan juhlarahoista

16.5.2014. Kahden euron erikoisraha lasketaan liikkeelle 16.6.2014

Tove Jansson kahden euron erikoisrahaan 

Vuoden 2014 ensimmäinen kahden euron erikoisraha kunnioittaa kirjailija, taiteilija Tove Janssonia. Erikoisraha lasketaan liikkeelle 16.6. Janssonia muistavia kahden euron erikoisrahoja lasketaan kiertoon 1,5 miljoonaa.

Suomen Rahapaja on lyönyt aikaisemmin Tove Janssonin (9.8.1914 – 27.6.2001) kunniaksi hopeiset juhlarahat vuosina 2014 ja 2004.

”On mahtava kunnia, että Tove on saanut kaksi juhlarahaa ja nyt kahden euron erikoisrahan. Kenelläkään ei voi enää olla epäilystä Tove Janssonin asemasta kunnioitettuna ja tunnettuna kuvataiteilijana ja kirjailijana. Se, että häntä juhlitaan niin monipuolisesti ja laajasti Tove100-juhlavuoden aikana on myös osoitus siitä”, Sophia Jansson, Tove Janssonin veljentytär ja Moomin Charactersin taiteellinen johtaja sanoo.

Tove Janssonin syntymästä on kulunut elokuussa 2014 sata vuotta. Merkkivuotta juhlitaan Suomessa ja kansainvälisesti Tove100-juhlavuoden tapahtumissa.

Jansson on yksi maailman tunnetuimmista suomalaisista kirjailijoista. Parhaiten Tove Jansson muistetaan itsenäisistä, itsepäisistä ja monisäikeisesti elämää tarkastelevista muumeista.

Kahden euron erikoisrahan saa myös kierrosta

Erikoiseuron kansallinen puoli mukailee Tove Janssonin omakuvaa. Janssonille omistetun puolen on suunnitellut Jari Lepistö. Erikoisrahan arvopuoli on samanlainen kuin tavallisessa kahden euron käyttörahassa.

Tove Jansson -kahden euron erikoisrahoja lyödään yhteensä 1,5 miljoonaa kappaletta, joista 11 000 lyödään peilikiiltoisina. Erikoisrahat ovat laillisia maksuvälineitä kaikissa euromaissa. Erikoisrahan saa kierrosta vaihtorahana tai sen voi hankkia Suomen Rahapajan verkkokaupasta ja jälleenmyyjiltä.

”Ensimmäinen kahden euron erikoisraha lyötiin Suomessa 2004. Pienen lyöntimääränsä ansiosta niistä on tullut haluttuja keräilykappaleita. Erikoisrahat ovat saavuttaneet suuren suosion ja niillä on kaikenikäisiä kerääjiä ympäri maailman. Joillekin keräilijöille on tärkeää saada kolikko kierrosta, helpommin erikoisrahan saa viimeisteltynä ja peilikiiltoisena kokoelmaansa rahaliikkeistä tai Suomen Rahapajalta”, Suomen Rahapajan toimitusjohtaja Paul Gustafsson kertoo.

Suomen Rahapaja tarjoaa erikoisrahoja yksittäin peilikiiltoisina juhlapakkauksessa (hinta 24 €), 10 kappaleen pusseissa lyöntituoreina ja tehdaslaatuisina (hinta 41 €) ja rullissa, jotka sisältävät 25 kappaletta lyöntituoreita, tehdaslaatuisia erikoisrahoja (hinta 90 €).

Kukin euromaa saa laskea liikkeeseen vuodessa kaksi eri erikoisrahaa. Vuonna 2014 on Suomessa suunniteltu julkaistavan yhteensä kaksi suomalaista kahden euron erikoisrahaa.


Lisätietoja:

Katriina Holm
viestintä- ja markkinointisuunnittelija
Suomen Rahapaja
+358 400 211 066
katriina.holm@mint.fi


Suomen Rahapaja -konserni suunnittelee, markkinoi ja valmistaa metallirahoja, kolikkoaihioita, keräily- ja lahjarahoja sekä rahasarjoja. Suomen Rahapaja -konserni on euroalueen vahvin rahapaja ja yksi maailman suurimmista kolikkoviejistä. Yhtiön omistaa Suomen valtio. Saxonia Mint of Finland on Suomen Rahapajan tytäryhtiö. Suomalaisilla on mahdollisuus tutustua kolikoiden valmistamiseen tiedekeskus Heurekassa Kolikon tie -näyttelyssä. Lisää tietoa vuoden 2014 tapahtumista www.suomenrahapaja.fi