Suomen lippu BU


Osoita arvostuksesi suomalaisuudelle kauniilla Suomen lippu -juhlarahalla.Oma siniristilippumme. Suomen lipun 90-vuotisjuhlaa kunnioitettiin hopeisella juhlarahalla vuonna 2008.

Suomen lippu, siniristilippu, on Suomen tasavallan kansallistunnus vaakunan ja kansallislaulun ohella.

Lipussa on valkoisella pohjalla merensininen risti ja lipun muoto on pohjoismainen, kristinuskoon viittaava. Se vahvistettiin Suomen lipuksi 29. toukokuuta 1918.Ensimmäinen puna-keltainen leijonalippu vaihtui siniristilippuun toukokuussa vuonna 1918.

"Valkoinen lippu pystyisellä sinisellä ristillä"

Suomen lippu on peräisin 1800-luvun puolivälistä. Alun perin se suunniteltiin helpottamaan suomalaisten kauppa-alusten tunnistettavuutta, koska alukset joutuivat usein Venäjän vihollisten hyökkäyksen kohteeksi.

Vuonna 1861 Aleksanteri II vahvisti Nyländska Jaktklubbenin säännöt, joissa määrättiin purjehdusseuraan kuuluvien alusten lipuksi "valkoinen lippu pystyisellä sinisellä ristillä". Vuonna 1863 tehtiin valtiopäiville esitys koko suuriruhtinaskuntaa koskevasta lipusta. Asia kuitenkin raukesi, koska sitä ei saatu ottaa käsiteltäväksi.

Itsenäisen Suomen lippu saa virallisen aseman

Lippuasia nousi uudelleen esiin sortokaudella ja synnytti vaakunaan pohjautuvan leijonalipun. Lippukeskusteluissa nousi esiin kaksi väriehdotusta: punakeltainen ja sinivalkoinen. Yleisin ehdotus kuvioksi oli ristiaihe.

Kun Suomi itsenäistyi 1917, maa tarvitsi oman virallisen lippunsa. Koska selvyyttä lippuasiassa ei syntynyt, käytettiin väliaikaisesti leijonalippua. Sisällissodan jälkeen päätettiin ottaa käyttöön sinivalkoinen ristilippu. Se oli kuvioiltaan yhtenäinen muiden pohjoismaiden kanssa, mutta väreiltään tarpeeksi erottuva.

Meidän lippumme

Lipusta on käyttötarkoitukseltaan kolme eri tyyppiä: kansallislippu eli tavallinen siniristilippu, valtiolippu sekä kielekkeinen valtiolippu.

Jokaisella on oikeus liputtaa Suomen lipulla silloin, kun katsoo sen aiheelliseksi. Lipun käytössä noudatetaan lippua kunnioittavia hyviä tapoja.


Tuote on loppuunmyyty

Nimellisarvo10 €
MetalliAg925
Halkaisija38,6 mm
Paino25,5 g
LaatuBU, Proof
Vuosileima2008
Lyöntimäärä9 000 (BU), 26 000 (proof)
SuunnittelijaTapio Kettunen
Julkaisupäivä1.3.2008
Kerro kaverille

Kerro kaverille