Suomen Pankki 200 vuotta


Kaunis joutsen symboloi Suomen Pankkia juhlarahassa. Tilaa juhlaraha muistoksi!Suomalaisuuden ja isänmaallisuuden juhlaraha. Suomen Pankki 200 vuotta -juhlaraha on ainoa kultaraha, jonka Suomen Rahapaja lyö vuonna 2011.

Suomalainen kansakunta sai tärkeän voiton vuonna 1811, kun Suomen Pankki perustettiin. Suomen Pankki on Suomen keskuspankki, kansallinen rahaviranomainen sekä Euroopan keskuspankkijärjestelmän ja eurojärjestelmän jäsen.

Suomen Pankin juhlaraha kuvaa Suomen kansallislintua laulujoutsenta, joka yhdistää rahan puolet.

Oma maa, oma valuutta, oma pankki

Suomen Pankki on maailman neljänneksi vanhin keskuspankki. Suomen siirryttyä vuonna 1809 Ruotsin yhteydestä Venäjän vallan alaisuuteen maamme rahaolot järjestettiin uudelleen.

Vuonna 1811 keisari Aleksanteri I antoi määräyksen perustaa Waihetus- Laina- ja Depositioni-Contorin Suomen Turkuun. Tästä maamme ensimmäisestä pankista kehittyi Suomen Pankki. Helsinkiin pankki muutti vuonna 1819.

Kohti kansainvälistä Suomea

Varsinaiset keskuspankkitehtävänsä Suomen Pankki aloitti 1800-luvun loppupuolella, kun Suomi oli saanut oman rahan ja maahan oli perustettu liikepankkeja. Suomen itsenäistyttyä Suomen Pankin asema maan keskuspankkina vahvistettiin.

Euroopan unionin yhteisvaluutta euro otettiin käyttöön Suomessa vuonna 1999 ja nykyään Suomen Pankki toimii osana keskuspankkien eurojärjestelmää. Nyt Suomen Pankki on mukana rakentamassa kansainvälistä Suomea.


Tuote on loppuunmyyty

Nimellisarvo100 €
MetalliAu917
Halkaisija22 mm
Paino5,65 g
LaatuProof
Vuosileima2011
Lyöntimäärä8000
SuunnittelijaHannu Veijalainen
Julkaisupäivä30.5.2011
Kerro kaverille

Kerro kaverille