Myntverket i Finland är en stark expert på myntprägling. Med sin verksamhet vill bolaget försäkra att brokspengar har fortfarande en framtid både som betalningsmedel och som presentartiklar och samlarprojekt.

Jubileumsmynt

Bruksmynt

I Finland har det präglats jubileumsmynt med över 60 olika tema. Varje jubileumsmynt erinrar om någon viktig händelse eller person i Finlands historia. Myntverket i Finland designar jubileusmynt i samarbete med konstnärer i främsta leden och som en erkänsla för detta har bolaget belönats sex gånger i den ansedda internationella tävlingen "Årets mynt" (Coin of the Year). 

Jubileumsmyntsnämnden 
Bläddra jubileumsmynt 
Se hur jubileumsmynt blir till

Euro togs i bruk som officiell valuta den första januari 1999 och i speciellt började flera banker och företag genast använda euro som myntenhet i betalningsrörelsen. Myntverket i Finland präglar alla metalliska euromynt för Finlands betalningsrörelse och Myntverket är även ett starkt alternativ för utländska länder som beställer euro. 

Läs mer om Finlands euro 
Se hur bruksmynt blir till 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Er stamp, var så goda!

På bilden finns utöver stampen en matris och stämplar, men vad är vad? Utvidga ditt numismatiska ordförråd och skingra esoterismen kring exonumia genom att bekanta dig med den numismatiska ordlistan.