7.9.2017 

Guldmyntet Det självständiga Finland 100 år är slutsålt hos tillverkaren

Myntverket i Finland har på beslut av finansministeriet präglat ett jubileumsmynt i guld med det nominella värdet 100 euro till ära av Finlands hundra år av självständighet. Myntet gavs ut den 3 januari 2017. Nu är jubileumsmyntet slutsålt hos tillverkaren. Jubileumsmyntet ingår i programmet Finland 100 som ordnas med anledning av jubileumsåret för Finlands självständighet.

Jubileumsmyntet i finskt guld präglades i ett maximalt antal om 3 000 exemplar. Guldmyntets valörsida illustrerar Finlands karta i mosaik, medan teckensidan pryds av en bågformad linje som symboliserar befolkningstillväxten i landet under åren av självständighet. Jubileumsmyntet har designats av den industriella formgivaren Simon Örnberg. 

Myntverket i Finland präglade guldmyntet också i ett specialparti om 100 numrerade exemplar som slutsåldes under den första förhandsförsäljningsdagen.

Guldhalten i det gyllene jubileumsmyntet är 917. Myntet har en diameter på 22 mm och väger 5,65 g. Det har tillverkats i spegelblankt utförande. Guldmynten som tillverkas på Myntverket i Finlands fabrik i Vanda har beviljats Nyckelflaggan av Förbundet för finländskt arbete.

Jubileumsmyntets nominella värde, design och tekniska egenskaper fastställs i en förordning som utfärdas av finansministeriet. Genom finansministeriets förordning får jubileumsmynten status som officiella betalningsmedel i Finland, men myntens betydelse som betalningsmedel är nominell i och med att de säljs till ett högre pris än det nominella värdet.

Förordningen om jubileumsmynten finns i justitieministeriets elektroniska författningssamling. 

Närmare information:

Myntverket i Finlands kundservice
+358 (0) 9 8943 4343
info(at)mint.fi


Koncernen Myntverket i Finland planerar, marknadsför och tillverkar metallmynt, plantsar, samlar- och gåvomynt samt myntserier. Koncernen är det starkaste myntverket inom euroområdet och en av världens största myntexportörer. Företaget ägs av finska staten. Myntverket i Finland tillverkar alla finländska jubileumsmynt på beslut av finansministeriet. Jubileums- och specialmynten som utges år 2017 ingår i programmet Finland 100 som koordineras av statsrådets kansli. Närmare upplysningar om evenemang år 2017 www.suomenrahapaja.fi.