Finlands presidenter – K.J. Ståhlberg, proof
Jubileumsmynt bevaras bäst och är vackrast som spegelblanka. Beställ jubileumsmyntet i serien Finlands Presidenter som hedrar Finlands första president K.J. Ståhlberg till samlingen, för att ge i gåva eller som minne. Jubileumsmyntet i proof-kvalitet har förpackats i en pappförpackning i ny fräsch design.

Jubileumsmyntet är vackrast som spegelblankt. Jubileumsmyntet har präglats med en polerad stämpel samt förpackats i ett skyddande genomskinligt plasthölje och i en pappförpackning i ny design. Myntet är ett fin minne eller komplement till samlingen och förvaras i sin förpackning för att bäst hålla över tid.

Jubileumsmyntet med nominella värdet fem euro hedrar K. J. Ståhlberg som var Republiken Finlands första president. Kaarlo Juho Ståhlberg (1865–1952) var Republiken Finlands första president åren 1919–1925. K. J. Ståhlbergs porträtt avbildas på myntets teckensida. Jubileumsmyntets valörsida illustrerar ett finländskt åkerlandskap. I mitten av vyn ligger en öppen bok med illustrationer från den urbana, byggda miljön. Valörsidan är densamma på alla mynt i serien.

Det vackra jubileumsmyntet hör till den nya myntserien Finlands Presidenter som Myntverket i Finland publicerar utifrån finansministeriets förordning under åren 2016–2017. Planen är att ge ut totalt åtta jubileumsmynt som hedrar Finlands President, och av dessa publiceras under år 2016 mynten för K.J. Ståhlberg, L.K. Relander, P.E. Svinhufvud och Kyösti Kallio. År 2017 är planen att ge ut mynt för Risto Ryti, C.G.E. Mannerheim, J.K. Paasikivi och U.K. Kekkonen. Jubileumsmynten har designats av Tero Lounas.

Jubileumsmynten i serien Finlands presidenter är en del av programmet Finland 100 under jubileumsåret för Finlands självständighet.


Nominellt värde5 €
MetallCuAl6Ni2, CuNi25
Diameter27,25 mm
Vikt9,8 g
KvalitetProof
Årstämpel2016
Upplaga6 000 (proof), 30 000 (unc)
FormgivareTero Lounas
Publikationsdag3.5.2016

Pressfoto

Bilderna får användas fritt förutsatt att Myntverket i Finland anges som bildkälla.

Bild 1

Bild 2

Bild 3

Berätta om produkten till en vän

Berätta om produkten till en vän